Met Vockestaert de Boer op

Home » Diensten » Recreatie » Met Vockestaert de Boer op

Met Vockestaert de Boer op

Jaarlijks organiseert Vockestaert een open dag op een boerderij in Midden-Delfland. Op het zonnige 11 mei 2024 konden bezoekers deze keer kennismaken met de boerderij van de familie Van Staalduinen aan de Scheeweg in Maasland.   

Veel (kinder-)activiteiten
Op de boerderij konden o.a. de koeien en melkrobot bekeken worden. Er kon zuivel worden geproefd van Delflandshof en de boerderijwinkel was geopend. Een ijsje van Hoeve Bouwlust mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken en boden wij gratis aan. Voor kinderen was er o.a. een boerderijquiz, waarmee een heus ‘boerderijbewijs’ gehaald kon worden. En er kon gekleurd en geknutseld worden. Natuurlijk kon de boerin alles gevraagd worden over het boerenbedrijf. Op het erf stonden enkele kramen met informatie over de streekproducten, de weidevogels, Vockestaert en de Wildbeheereenheid.

Op excursie
Op ongeveer 15 min. loopafstand bevindt zich het natuur- en recreatiegebied Kraaiennest. Vanaf het erf vertrok er als leuk alternatief ook regelmatig een huifkar achter de trekker van Hoeve Bouwlust. Een bezoek aan het Kraaiennest is een uitgelezen kans om weidevogels te spotten. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland vertelden graag over dit leefgebied en de maatregelen die getroffen kunnen worden voor het behoud van de vogels. De excursie was ook erg leuk en leerzaam voor kinderen.

Wij bedanken de fam. Van Staalduinen voor het openstellen van het erf, de stal en de boerderijwinkel, de bezoekers voor hun komst en alle medewerkers en vrijwilligers voor hun hulp om er een mooie dag van te maken, waar we met veel plezier op terugkijken!

De toegang was gratis dankzij een bijdrage van gemeente Midden-Delfland, Fonds Schiedam-Vlaardingen, St. Groenfonds Midden-Delfland, Fonds1818 en Loswal de Bonnen.

Foto: Fotolabel, Rixja Westland, Vockestaert

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Een terugblik op de dag in 2023:

Hoeve Rust-hoff
Met als thema ‘Midden-Delfland zegt het met groen’ organiseerde Agrarische Natuurvereniging ook in 2023 weer een gezellige en interessante ‘Met Vockestaert de Boer op’ voor jong en oud! Dit keer op het bedrijf van Jeroen en Gusta van der Kooij. Op zaterdag 29 april stelden zij hun boerderij aan de Broekpolderweg 3 in Maasland open, van 11.00 tot 15.00 uur.

Veel (kinder-)activiteiten
Op de boerderij konden de koeien en melkrobot bekeken worden. De dagverse zuivel en het vlees van de eigen Blaarkoppen wordt zelf verwerkt en kon worden gekocht in de boerderijwinkel. Er werd een zuivelproeverij georganiseerd om de melkproducten van de Blaarkoppen te proeven. Rauwe melk, direct uit de tank of gepasteuriseerde producten zoals yoghurt, vanillevla en karnemelk. Een ijsje van eigen zuivel mag daarbij natuurlijk niet ontbreken en boden wij gratis aan.

Voor kinderen was er o.a. een boerderijquiz, waarmee een heus ‘boerderijbewijs’ gehaald kon worden. Natuurlijk kon er ook geknutseld en getekend worden en aan de boer en boerin kon alles gevraagd worden over het boerenbedrijf.

 

Op excursie
De familie van der Kooij gebruikt land van Natuurmonumenten, die vlakbij een eeuwenoude eendenkooi beheren. Tijdens deze dag was dit cultuurhistorische en typisch Nederlandse fenomeen te bezoeken. Een uitgelezen kans om meer te horen over de werking en de geschiedenis. Vanaf het erf vertrok er elk half uur tussen 11.30 en 14.00 uur een gids al wandelend naar de eendenkooi voor een excursie van ongeveer een uur. Vanaf het erf kon je om 12.00, 13.00 en 14.00 uur op een wagen achter de trekker een stukje mee het land in. We namen verrekijkers mee om weidevogels en -nesten te spotten. En we vertelden welke maatregelen er getroffen kunnen worden voor het behoud van de vogels. Beide excursies waren ook erg leuk en leerzaam voor kinderen.

Geslaagde dag
Wij kijken terug op een geslaagde dag! Met dank aan de tientallen vrijwilligers die ons die dag hebben geholpen: assisteren bij de zuivelkraam, het begeleiden van het knutselen en de excursies, de EHBO-ers, parkeerbegeleiders, etc. Zonder hen is het organiseren van deze dag niet mogelijk. En de belangstelling was groot: we hebben enkele honderden gasten mogen ontvangen: van jong tot oud, vanuit Midden-Delfland tot Westland.

De toegang was gratis door een bijdrage van Fonds1818, Fonds Schiedam Vlaardingen, Loswal De Bonnen en gemeente Midden-Delfland en St. Groenfonds Midden-Delfland.

Foto’s: Fred van Diem en Tiny van der Meer

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Een terugblik op de dag in 2022:

Op 7 mei van 13.00 tot 16.00 uur was het erf van de familie Suijker aan het Doelpad 4 in Maasland open voor bezoekers. Er kon een kijkje worden genomen bij de koeien in de stal. Boer Paul legde graag uit hoe de melkrobot werkt. Op het erf konden verschillende zuivelproducten worden geproefd en kon men van alles te weten komen over de koe, het werk op de boerderij en de verwerking van de melk. Kinderen waren uiteraard ook van harte welkom, voor hen was er o.a. een boerderijquiz te doen en ze gingen naar huis met een echt Boerderijbewijs. Als afsluiting kreeg u van ons een gratis ijsje van Hoeve Bouwlust!

Vanaf het erf startten weidevogelexcursies. Een ervaren gids nam de veel enthousiaste ‘vogelaars’ mee het weidevogelgebied in en vertelde van alles over de grutto’s, kieviten en andere vogels.

Via een leuke, gemarkeerde korte route langs het onlangs aangelegde voedselbos wandelden velen vanaf de familie Suijker naar het Lentiz (V)MBO. De school heeft veel verschillende boerderijdieren van allerlei (oud-Hollandse) rassen, die zich goed laten aaien. Het Lentiz is ook trotse bezitter van een mooie bomenlaan waar van alles over te vertellen is.

De toegang was gratis, omdat de middag mede mogelijk wordt gemaakt door Beheerst. Loswal ‘De Bonnen’, St. Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds 1818, Gemeente Midden-Delfland en St. Groenfonds Midden-Delfland.

Het was een topdag!

Foto’s: Tiny v.d. Meer

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________

In verband met de maatregelen omtrent het Coronavirus is deze activiteit in 2020 en 2021 helaas niet doorgegaan.

Een terugblik op de dag in 2019:

Op zaterdag 13 april is het evenement “Met Vockestaert de Boer op” georganiseerd in Schipluiden, bij Nico en Ria van Paassen op de Woudhoeve, Woudseweg 25, 2636 AV Schipluiden.

Wat was er allemaal te beleven?

De boer bracht de bezoekers zo dicht mogelijk bij de weidevogels, zonder deze te verstoren.

Leuke kinderactiviteiten met Circus Hannes en co. Gezellige Folkmuziek van ensemble Ko Arkesteijn en co.

Informatie- en streekmarkt van organisaties en bedrijven uit de regio. Genieten op het boerenterras. In het dorp ’t Woudt was de kerk opengesteld.

Rondom ’t Woudt was een wandeling uitgezet speciaal voor deze dag en was het mogelijk de Groeneveldse molen te bezoeken.

Kortom, een heel sfeervolle, gezellige dag van voor jong en ouder, met goed eten en drinken, vermaak en muziek.

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Midden-Delfland, St. Loswal De Bonnen, Fonds Schiedam Vlaardingen en Fonds 1818.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Henk Groenendaal

 

 

 

 

 

Terugblik Met Vockestaert de boer op 2018

De 14e Vockestaertdag heeft plaatsgevonden op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei 2018. Wij kijken terug op een geslaagde dag met veel activiteiten voor gezinnen met jonge kinderen,natuur- en cultuurliefhebbers. Voor ieder die van Holland houdt!

Dit jaar is extra aandacht aan muziek besteed. Dit heeft zeker extra sfeer aan deze dag gebracht!

Hoeve Biesland
Hoeve Biesland is een modern en breed georiënteerd boerenbedrijf. Het hart van deze onderneming is de melkveehouderij, maar de bedrijfsactiviteiten zijn veel breder. Zo is de boerderij ook een zorgboerderij, waar hulpboeren (mensen met een beperking) werken en worden er ambachtelijke streekproducten gemaakt en verkocht. Er is een biodynamische groentetuin, een bakkerij en een slagerij waar het vlees van de eigen koeien verkocht wordt. Ook kaas en rauwe melk ontbreken niet in de boerderijwinkel. Naast de ca. 300 koeien houdt men schapen, kippen en zijn er paarden en  pony’s.  Voor de koeien is er naast een gewone stal ook een serrekas. Hiernaast is men ook doende om een koeientuin aan te gaan leggen, waardoor de koeien nog meer ruimte zullen krijgen.
Hier is de hele dag muziek gemaakt, eerst was er het Jazzplatform met Ingrid Kruyssen . Hierna hebben  The Amazing Stroopwafels het publiek erg leuk vermaakt.

 

 

 

 

 

 

 

De Halve Molen
Bij de afgeknotte molen aan de Noordeindseweg kon de cultuur- en natuurliefhebber zich goed vermaken. De molen uit 1784 heeft lange tijd de Bieslandse Benedenpolder leeg gemaald. De molen werd jammer genoeg rond het jaar 1930 van zijn kap en wieken ontdaan en tot dieselgemaal omgebouwd. Inmiddels is dit dieselgemaal vervangen en draait de molen op elektriciteit. Rondom de molen is een prachtige (groente) tuin met allerlei onverwachte hoekjes en uitzicht op de polder. Achterin de tuin vertelde de imker over zijn bijen en honing.
De werkplaats van Jan was ook zeker een bezoekje waard. In het tuinhuisje kon de tentoonstelling “Het Volle Leven” bezocht worden en tussen alles door heeft The Hitchhiking Poet voor sfeervolle zang gezorgd.

 

 

 

 

 

 

 

Duurzaamheidscentrum de Papaver
Hier vond de opening van de dag plaats met Circus Hannes en zij zorgen verder op de dag dat er muziek te horen was. Kinderen hebben hier met natuurlijke materialen muziekinstrumenten gemaakt in samenwerking met de Snoepjestuin met Mirjam Hooimeijer.
In de zintuigentuin kon je je laten verrassen. Het Arboretum en de tentoonstelling over “Klimaat in je straat” trokken veel belangstelling. Hierna was het natuurlijk ook goed vertoeven op het terras!

Nogmaals dank aan de sponsors van deze fantastische dag:

 

Met Vockestaert de Boer op, zaterdag 22 april 2017

Dertiende Vockestaertdag gezellig, speels en leerzaam

Gezellig, speels en leerzaam. Zo typeren veel bezoekers de 13e Vockestaertdag. Zo’n 700 belangstellenden maakten zaterdag 22 april gebruik van de kans om het boerenbestaan in buurtschap De Kapel tussen Vlaardingen en Schipluiden van nabij te beleven. Sommigen als betrokken buren, anderen als ‘’buitenlui’’ uit omliggende steden als Delft en Schiedam. Veel ouders lieten hun kinderen kennismaken met boeren en hun dieren. Maar hoe divers het publiek op de vier deelnemende boerderijen ook was, overal was de sfeer ontspannen. ,,Ik verbaas me telkens weer over de gastvrijheid,’’ verklaarde een vaste bezoeker aan de Vockestaertdag. ,,Mijn broer heeft een boerderij in Duitsland. Daar zullen ze nooit zoveel mensen op het erf toelaten.’’

Trots

De boeren in Midden-Delfland doen dat wél. Want ze zijn trots op hun bedrijf. Ze willen graag laten zien dat ze hart hebben voor het boerenleven en het boerenland. Zoals de familie Groen aan de Willemoordseweg 11. Bezoekers konden bij deze modern vormgegeven onderneming alles aan de weet komen over de veehandel en over kunstmatige inseminatie. Maar ook een lezing over het behoud van weidevogels bijwonen. Of oud-onderwijzer Hans van den Broek aanschieten over zijn tentoongestelde verzameling oude schoolprenten met boerentaferelen. Van den Broek is een kenner van de 19e eeuwse Haagse onderwijzer Jan Ligthart, die het tot zijn missie maakte de schooljeugd liefde voor het platteland bij te brengen.

Heerlijk ravotten

Vockestaert streeft in de 21 eeuw hetzelfde doel na. En slaagt daar glansrijk in, afgaande op het enthousiasme waarmee de jeugd zich bij de veehouderij van de familie Zeeuw aan de Breeweg 3 op de boerenattracties stortte. Met als absolute toppers het schapendrijven, het ponyrijden en de met hooibalen afgezette kinderstormbaan in de koeienstal.  ,,Heerlijk ravotten tussen de dieren, wat wil een kind nog meer?’’ riep een opgetogen vader.

Boerenmarkt

Ook bij de veehouderij van de familie Poot aan de Willemoordseweg  9 werd het open huis druk bezocht. Jacques Moerman had geen gebrek aan belangstelling met zijn lezingen over de historie van De Kapel, waar al in de IJzertijd werd geboerd. De familie Poot had ook plaats ingeruimd voor een boerenmarkt, waar smakelijke streekproducten uit Midden-Delfland konden worden geproefd. Een opvallende nieuwkomer tussen reeds bekende adressen als Hoeve Avondrust (onder andere jam, sauzen, soepen en chutneys) en Van Winden (kaas en zuivel) was Cors Huizer met gerookt ganzenvlees uit de omliggende polders.

Keijzershof

Niet zonder reden gaf Vockestaert-voorzitter Annie Boekestijn ’s morgens om tien uur het startsein voor het jaarlijkse ‘’event voor boeren, burgers en buitenlui’’ op de Keijzershof. Buitenstaanders krijgen maar zelden de kans deze fraaie historische boerderij uit 1609 aan de Willemoordseweg 5 te bezoeken. Voor deze gelegenheid zette de familie Guliker gastvrij alle hekken en deuren open. En niet tevergeefs. Het publiek stond in de rij om zich door boerderijkenner Frits van Ooststroom te laten rondleiden.

Farming is charming

De Vlaardingse bard Tim O’Connor trok met zijn gitaar van boerderij naar boerderij om het landleven te bezingen met het gelegenheidslied ‘’Farming is charming’’. Zeer toepasselijk, vond onder anderen  burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland. Rodenburg is een groot voorstander van events als Vockestaertdag. ,,Zonder boeren zal het groen uit deze regio snel verdwenen zijn,’’ meent de burgemeester. De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert is volgens Rodenburg een onmisbare schakel tussen het platteland en de steden rondom. ,,We blijven deze vereniging hard nodig hebben om dit gebied groen en open te houden.’’

 

[embeddoc url=”https://www.vockestaert.nl/wp-content/uploads/2014/03/MDO-2017.pdf” download=”all”]

De officiële opening van deze dag vindt plaats aan Willemoordseweg 5, om 10:00 uur door onze voorzitter Annie Boekestijn.

Voor de liefhebbers: je kunt mee met de rondvaartboot en beleef de Vlietlanden. Opstaptijden 13.30 en 15.30 uur bij brasserie Vlietzicht, Vlaardingsekade 60. Je kunt gratis mee maar vol=vol.

De wandelaars kunnen van de Vockestaertkraam (Willemoordseweg 9)  vertrekken voor een rondje in de polder. De beschrijving kunt u hier vinden https://www.vockestaert.nl/diensten/educatie-recreatie/wandelen/ 

 

 

 

 

zaterdag 16 april 2016

De jaarlijkse open dag van de agrarische natuurvereniging Vockestaert was dit keer officiele openinggeorganiseerd aan de Rotterdamseweg in Delft en Schipluiden. Er werd een veelzijdig programma geboden met twee melkveebedrijven, een paardenpension en Art Centre Delft die geopend waren voor het publiek. Onderling waren de bedrijven met de huifkar te bereiken.

Voorzitter Annie Boekestijn opende de dag op boerderij Halfwege. Met medewerking van de Midden-Delfland Vereniging, de organisatie De Stad Uit (Rotterdam) en kleine Cato werd hier de nieuwe versie van de Stilte naast de Stad kaart gepresenteerd. Samen legden de verschillende partijen een puzzel. Hiermee werd de verbinding tussen stad en platteland zichtbaar gemaakt en kon de dag beginnen.

knutselen

 ijskarstalbezoek

Boerderij Halfwege

kalfHalverwege tussen Delft en Schipluiden ligt het melkveebedrijf van de familie Van Adrichem. Hier was tussen de schuren en op het erf een gezellige boerenmarkt met heerlijke streekproducten en informatie over de streek. De stal bood een schuilplaats voor wie de koude wind even wilde ontlopen. Via een beleefpad konden de jonge bezoekers meer te weten komen over voedsel. De geboorte van een kalfje zorgde voor een gouden randje aan de dag. Over aandacht hadden moeder en kind trouwens geen klagen.

Hoeve Ackerdijk

De biologische boerderij van de familie Van den Berg ligt wat verder in de polder en hier is sinds kort een kinderdagverblijf geopend waar kon worden binnengekeken. In en rond de stallen waren er verschillende activiteiten. Er werd driftig gepuzzeld aan de vogelpuzzel en kinderen waren aan het knutselen met hout en strotouw. In samenwerking met Natuurmonumenten gingen de geïnteresseerden met tractor en kaar er op weidevogelsafari. Het kruidenmolentje draaide overuren met de stevige bries. Zo konden bezoekers zien hoe onder andere kaneel gemalen wordt.

weidesafari

 

 

 

 

 

 

 

 

Art Centre Delft

Bij het Art Centre waren in de gebouwen diverse exposities te bewonderen. Of zelf kunstenaar zijn: de zelfgemaakte tekening werd afgedrukt met een echte drukpers. Buiten nabij  het Ackerdijkse bos is de collectie van Land Art te zien. Voor degenen die wat verder wandelden was het Melarium (bijencomplex) te bezoeken. In het Theehuis verzorgde Frits van Ooststroom twee maal een lezing over de historie van de bewoners langs de Rotterdamseweg door de eeuwen heen.

 WADWAD lezing Frits

 

 

 

 

 

Paardenpension Cees Poot

Tussen alle schuren met paardenboxen was het een gezellige drukte. Overal waren paarden, pony’s, konijnen, cavia’s, kuikentjes, schapen en lammeren te vinden. Een paradijs voor de kleine kinderen, die na geschminkt te zijn nog voor een ritje op de pony konden gaan. Bij de buitenbak was het een gezellige drukte. De hele dag door werden demonstraties springen en dressuur gegeven.

paardenschmink

 

 

 

 

 


Met Vockestaert de boer op  Zaterdag 18 april 2015

illustratie_AnnemiekeRodenburg_springendekoe (2)

Zaterdag 18 april 10.00 tot 16.00 uur

Kijk hier naar de folder met alle informatie Folder buitenkant   folder binnenkant

We beginnen het recreatieseizoen weer met onze Vockestaertdag waar we voorjaar laten zien in de polders tussen Delft en Schiedam. Abtswoude, een groen gebied in Midden-Delfland tussen de grote steden maar zo makkelijk bereikbaar met de fiets of te voet.

Midden-Delfland biedt ruimte bij:

Familie Knijnenburg, Abtswoude 54, Schipluiden.  Boerderij de Eendracht
Bezoek de oude boerderij waar verrassend achter op het erf een grote stal te vinden is waar Frank je alles over kan vertellen.
Onderweg kom je de boerenstreekmarkt tegen waar diverse ondernemers hun waren met trots laten zien en proeven.Tevens is hier de Vockestaert informatiestand. Nieuwsgierig naar het ontwerp en de illustraties van de folder, vraag het aan Annemieke Rodenburg. http://annemiekerodenburg.com/
Annet Kerver heeft een expositie van haar schilderijen over dieren. http://annetkerver.nl/index.php?page=home
P1010538

Familie Van Duijnen, Abtswoude 64, Schipluiden.
Een prachtige locatie langs het oude wandelpad de Tanthofkade waar Jacques Moerman, historicus,alle interessante details en verhalen kan vertellen van de inwoners en het gebied van de polder Vockestaert. De dichter Hubertus K Poot is geboren in het Abtswoude. Tijden 12.00 en 14.00 uur.
Tinka Schilperoort heeft hier een plek om haar prachtige schilderijen van koeien te exposeren.
Kijk alvast op haar website voor meer informatie http://www.tinkaschilperoort.nl/
Vorig jaar een groot succes: boerenyoga voor kinderen. Esther Huijsman verzorgt twee keer een les van ongeveer 30 min. Tijden 12.30 en 14.15 uur
abtswoude64nieuwewoning001

Familie Kester, Abtswoude 27, Schipluiden. Boerderij Op hoop van zegen
Op deze melkveeboerderij kunnen de kinderen hun hart ophalen aan de aangelegde stormbaan en hun creativiteit laten zien met de boeren knutsels. Je kan geschminkt worden en je energie nog kwijt op het springkussen.
Midden-Delfland biedt ook ruimte aan de koe en hier is de expositie over de koe te bekijken. Deze expositie is samengesteld door de Midden-Delflandvereniging.
Schaapsherder Arend Slot laat zien hoe je met alleen een hond de schapen overal kan krijgen waar de herder dat wil.Tijden 11.30 13.30 en 15.00 uur.
Een schaap wil ook wel eens van zijn dikke vacht af dus kom kijken hoe de schapen geschoren worden. De vacht kan gebruikt worden om te spinnen en Conny Vos, wolartiest, laat zien hoe dat in zijn werk  gaat.
Om 10.30 uur tijd voor de lezing over de koeien in Midden-Delfland en dat zijn best veel verschillende rassen.
11.00 Feestelijke opening door de voorzitter Annie Boekestijn i.s.m. burgemeester Rodenburg en wethouder Stephan Brandligt (Delft)

S2AadKester011
Natuurcamping de Grutto, Abtswoude 27a , Schipluiden.

Via de lange laan kom je op de Grutto waar de vrijwilligers je graag vertellen over de camping, de gebouwen en de boomgaard met hele oude fruitbomen. De kinderen kunnen ook de camping zelf onderzoeken via de natuurwandeling aan de hand met vragen en weetjes. Daarna kun je lekker brood bakken bij het kampvuur of marshmallow roosteren.
Frank Knijnenburg, van de weidevogelwacht is een gedeelte van de dag aanwezig om je te vertellen over de weidevogels en de uilen in Midden-Delfland. Je mag zelf uilenballen pluizen om te zien wat de uilen eten.
Geïnteresseerden kunnen zien hoe met veel vakwerk een eendenmand gevlochten wordt.
campingdegrutto2

Familie Van der Ende, Abtswoude 31, Schipluiden.
Deze boerderij is via een wandelpad door het land vanaf de laan naar de Grutto te bereiken.
Op deze boerderij zijn twee melkrobots te bezichtigen en kunnen Kees en Jaap je hier alles over vertellen. De diversiteit van de boerderijen is zo goed zichtbaar en voor alle boerderijen is een ruimte in Midden-Delfland.
Voor een lekker kopje koffie kun je hier terecht bij de mobiele koffie tuktuk van het Tuinhuis. http://www.tuinhuisschipluiden.nl/
Wil je meer weten over de lekkere smaak van goede roomboter kom dan luisteren naar Cees Holtkamp, die alles weet over een smakelijk koekje en het verschil tussen margarine en boter. Tijden 11.30 13.00 en 14.30 uur.
Geïnteresseerd in oude tractoren dan kan je een kijkje nemen bij de opstelling van een aantal van deze oude machines.
S1KeesVanDerEnde000

Wandelen georganiseerd met gids
Vanaf Zuivelwinkel Gerard van Winden, Abtswoude 34 in Delft  kunt u onder begeleiding van een gids van de Midden-Delfland Vereniging via een mooie wandeltocht naar deze locatie lopen. De lezing vindt plaats om half 11 bij de familie Kester, Abtswoude 27. Natuurlijk kunt u ook direct naar deze locatie gaan. Na de lezing wordt ‘Met Vockestaert de boer op’ officieel geopend en heeft u voldoende tijd om te genieten van alle activiteiten die verder die dag georganiseerd zijn. Meer informatie hierover op www.vockestaert.nl. Graag aanmelden via deze link.

Zelf wandelen vanaf de Boshoek
Vanuit Natuurcentrum de Boshoek, Bospad 3 in Schiedam kan je starten met een wandeltocht langs de nieuw aangelegde natuurspeeltuin naar de boerderijen en weer terug. Wandeling te verkrijgen tussen 10 en 14 uur.

De Boshoek is goed bereikbaar met de tram.
De wandeling kan ook bij de streekmarkt opgehaald worden bij de kraam van Vockstaert.
Zet het in de agenda en kom genieten van de ruimte die Midden-Delfland je biedt!

Huifkar
Iedereen kan op de huifkar stappen en zo langs de locaties gaan. De huifkar stopt langs de openbare weg en gaat dus niet de erven op.

Kom zo veel mogelijk op de fiets.

Deze dag wordt mogelijk gemaakt door
FDSFC

 

 

 

 

Gemeente MD_logo_cmyk_300dpi

 

 

     Beheerstichting
logo loswal de bonnen

 

 

 

logo fonds 1818

 

 

 

—————————————————————————–

Met Vockestaert de boer op 2014

De dag begint met een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Iedereen is er klaar voor de om de gasten te ontvangen op de boerderijen in de Zouteveenseweg in Schipluiden.
Op vijf bedrijven is het al snel een drukte van jewelste met alle ouders, opa’s en oma’s met (klein)kinderen die via een ritje met de huifkar van boerderij naar boerderij  gaan.
Veel opzien baart de yogalessen voor de kinderen in de voortuin bij de familie Hofstede.
Boerenyoga foto Frans Hofstede
Bij boerderij Arckesteyn zijn de lezingen van Jacques Moerman en Cees Holtkamp zo druk bezocht dat er aan de einde van de middag nog een extra lezing is ingeschoven om de laatste wachtenden te plezieren.
De nieuw stal bij de familie Oosthoek zorgen voor veel positieve reacties waarbij iedereen informatie kan krijgen over de melkstal. Daar tussendoor loopt de modeshow van de Beautyfarmers die met veel plezier hun opgepimpte overalls aanprijzen.
Bij Nieuw Bijsterveld heeft Linda Boekesteijn (imker) het zo druk met haar verhaal over de bijen en de honing dat ze nauwelijks tijd heeft om zelf even rond te kijken op de Boerengast markt. Hier kunnen de kinderen hun best doen om uit slagroom hun eigen boter te schudden. Dit vergt wat geduld maar is zeker de moeite waard.
Het 15 jarig bestaan van Vockestaert is gevierd in de Negenhuizen mede door de hulp, inzet en gastvrijheid van alle deelnemers waardoor de rust en ruimte in de polder weer beleefd kon worden door onze bezoekers.

Meer foto’s via 2014.middendelfland.net/middendelfland/metvockestaertdeboerop.htm

Met Vockestaert de boer op 2013

Zaterdagmorgen 20 april, de mist over het weilanden van de Zuidbuurt wordt verdreven door een fris windje en het zonnetje. Langzamerhand komen de boerderijen tot leven en op de Wijnboerderij wordt het ontbijt in orde gemaakt.

Het kunstenaarscollectief Midden-Delfland
De Tafel van Midden-Delfland is daar de dag van te voren in de stal gezet, de verf net droog maar hij ziet er schitterend uit. De tafel uit het oude gemeentehuis van Schipluiden is een aantal maanden eerder verplaatst naar de Hofwoning in ’t Woudt. Daar wacht hem een totale verandering met een schildering van de omliggende steden en het groene Midden-Delfland op het bovenblad en met koeienpoten eronder. Drie kunstenaressen hebben zich bezig gehouden met het ontwerp en uiteindelijk heeft Suzan Fibelkorn de meeste invulling gegeven aan het kunstwerk met o.a. Delfts blauwe tegeltjes.

de-Rottedamse-kant

De Rotterdamse kant

Het ontbijt
De tafel is prachtig gedekt als de gasten arriveren en aan tafel gaan de leden van de verenigingen die de Tafel van Midden-Delfland het jaar gaan gebruiken. Ieder bij zijn eigen evenement. Aanwezig zijn de agrarische Natuurvereniging Vockestaert, de Midden-Delflandvereniging, Midden-Delfland is Mensenwerk en de Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Burgemeester Rodenburg en Bruinsma zijn nog als extra gasten bij het ontbijt met lokale lekkernijen aangeschoven.
De tafel krijgt nog een vlag van Citta Slow van burgemeester Rodenburg en daarna heeft het gezelschap de schone taak gekregen om de tafel in het zonnetje te zetten, letterlijk en figuurlijk.

De-tafel-staat-buiten

De tafel staat buiten

Met Vockestaert de boer op
Vijf voormalige boerderijen zijn van functie veranderd eind jaren 80 of begin jaren 90. De boerderij Nooitgedacht is een woon-en werkboerderij geworden voor mensen met een beperking. Deze zaterdag was het een feest om daar te kijken naar alle zelfgeproduceerde spullen van de mensen en de kinderen konden hun hart ophalen in het springkussen of met de pannenkoek die ze zelf mochten versieren.

Even verder op bij Galerie van B. is lopen mensen in en uit bij de tentoonstelling van de foto’s over de Zuidbuurt. Menig bewoner van de Zuidbuurt komt luisteren naar de verhalen van Frits van Ooststroom, wat soms weer lijdt tot nieuwe inzichten en feiten als de boerderijen besproken worden.

nooitgedacht

Bij Nooitgedacht in het zonnetje

Huifkar
Bij de kruising van de Zuidbuurt kan men kiezen om de wandeling langs alle boerderijen te doen met een spannende overstap over het plankje naar Hoeve Avondrust of op te stappen op de huifkar. Er rijden er twee steeds rond waarbij iedereen rustig kan rondrijden. De ene tractor wordt bestuurd door schaap Liesbeth en zij heeft zelfs een nummer om haar nek en zij brengt je naar Hoeve Avondrust. Daar is het een drukte van jewelste met veel kinderen die kijken en helpen met de schapen en lammetjes naar de juiste plek te brengen. Daarna kunnen ze actief zijn bij de spelletjes van ‘Spelen tot je groen ziet’ of een lekkere marshmallow roosteren boven een vuurtje.

aan-het-werk-met-de-schapen

Aan het werk met de schapen

Genieten door de polder
Verder op gelegen is de Wijnboerderij en uit de wind en in de zon is het goed toeven daar met de heerlijke druiventaart. In de stal is de tentoonstelling van het Volle Leven met de schoolplaten van Jetses goed vertegenwoordig. De tafel van Midden-Delfland staat daar nog te pronken en er worden legendes en sages verteld over Vlaardingen. Vanaf de Wijnboerderij zijn veel fietsende en wandelende mensen en kinderen te zien die genietend van de lente naar de volgende boerderij gaan.

lekker-op-de-trekker

Lekker op de trekker

vreemde-vogels

Vreemde vogels

Vreemde vogels
Bij Jan Huygen in de Ton kan iedereen zijn ogen uitkijken en rondstruinen op het erf, de stal of onder de hooiberg naar bijzondere woondecoraties of brocante en daarna een lekker kopje koffie nemen in de druivenkas. Er staan diverse tafels versierd over het erf en voor bij het tuinhuisje is de collectie van de schilderijen van de koeien te vinden. Wie weet zijn er nog vreemde vogels te bekijken bij Michiel van Dien die een collectie van de opgezette vogels en dieren heeft. De weidevogelwachter heeft zijn verrekijker bij zich en laat de grutto’s en kieviten zien. Voor in het weiland loopt het Belgisch trekpaard, ook wel Bels genoemd in de volksmond, rustig onder het ooievaarsnest door, zich niet storend aan het publiek wat rondloopt.

lente-in-de-Zuidbuurt

Lente in de Zuidbuurt

Reizen door het gebied
Vockestaert heeft voor de negende keer laten zien hoe mooi het gebied Midden-Delfland is en elk jaar zijn wij te gast bij andere boeren en ondernemers en samen zorgen wij voor meer draagvlak voor het groene gebied.