Wandelen

Voor Villa Joep 4 seizoenen de paden op!

Drie organisaties: ANV Vockestaert, Vitesse Delft en Villa Joep hebben elkaar gevonden in een bijzonder samenwerkingsverband.

Villa Joep: is een professionele organisatie die neuroblastoom, één van de meest agressieve vormen van kanker die kinderen kan treffen, bestrijdt. Opgericht en geleid door ouders die een kind aan deze vreselijke ziekte verloren. Villa Joep zegt pas te stoppen als er een levensreddende therapie is tegen neuroblastoom. Lees meer over Villa Joep en haar missie op de website www.villajoep.nl;
Vitesse Delft is een voetbalclub die vindt dat zij naast het voetballen ook een maatschappelijke taak heeft, die midden in de samenleving wil staan en daar waar nodig wil handelen. De club wil, na overleg met Villa Joep en met de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert een wandelproject starten. Zie voor meer informatie over de voetbalclub de site www.vitessedelft.nl;
Vockestaert, formeel de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, is een organisatie van meelevende boeren en burgers in en om de gemeente Midden-Delfland die graag zo veel mogelijk mensen wil laten genieten van dit veenweidegebied met haar speciale karakteristieken. Een bijzonder gebied dat is gelegen te midden van grote steden in de randstad.

De 4-seizoenenwandeling:

Deze drie clubs organiseren samen op zondag 14 oktober 2018 de start van de eerste 4-seizoenenwandeling. 4 seizoenen houdt in dat iedere deelnemer eenmaal in de herfst, winter, lente en zomer een zelfde route door het gebied loopt. De vier seizoenen kunnen zo met elkaar vergeleken worden om van elk seizoen de specifieke kenmerken te ontdekken. Wel een vierdaagse maar net even anders.
De afspraak is dat de drie organisaties elk hun best doen deze seizoenenwandeling te promoten en zo gezamenlijk veel wandelaars te trekken. De wandelaars betalen allemaal een vast bedrag om mee te mogen doen. Villa Joep zorgt via haar kanalen voor landelijke bekendheid. Vockestaert zorgt voor de routes en het treffen van onze schaapskudde en één of meerdere te bezoeken boerderijen in Midden-Delfland. (Dit bij de afstanden vanaf 10 km.) Vitesse Delft tenslotte regelt de inzet van vrijwilligers en de beschikbaarheid van haar clubhuis om alles in goede banen te leiden.
Fijn als je belangstelling toont en wilt inschrijven. Je kunt kiezen uit vier verschillende afstanden: 5, 10, 20 of 35 kilometer. Starten kan op 14 oktober vanaf 8:00 uur ’s ochtends vanuit het clubhuis van Vitesse Delft, Henk van Riessenlaan 2, 2626 AB, Delft. Een routebeschrijving vind je op de website van de club. Deelnemers bepalen zelf hoe laat ze willen starten maar na 18:00 uur is de wandeltocht afgelopen en sluit het administratieve gedeelte van de organisatie. Houd hier rekening mee met je vertrektijd en de lengte van je wandeling.
De kosten zijn per wandeling € 8 per deelnemer. Schrijf je tegelijkertijd in voor alle vier de wandelingen dan betaal je slechts € 20. Kinderen onder de tien jaar kunnen, onder begeleiding, gratis deelnemen. De deelnemersbijdragen worden uiteraard geschonken aan Villa Joep.
Inschrijven voor de wandeling kan digitaal via een beveiligde (https) verbinding door gebruik van deze link:
Wij hopen op veel inschrijvingen van Vockestaertleden en sympathisanten zodat er een grote groep wandelaars zal meedoen. Wandelaars die van ons prachtige Midden-Delfland kunnen genieten en tegelijk een goed doel steunen!
Namens de organisatie,
Niek Praagman

Wandelroutes over kades

Er zijn 2 wandelingen beschreven die over de openbare weg en de kades van de Vlaardingervaart en de Noordvliet gaan. Op afstand is kunt u genieten van de vogels in de polders. Met name in de Duifpolder en de Commandeurspolder zijn grote aantallen weidevogels: geniet door te luisteren en te kijken. Het is aan te bevelen een verrekijker mee te nemen en vanaf een rustig plekje de vogels te observeren zonder in hun directe omgeving te komen. Veel plezier!

De route heeft zowel in Schipluiden als in Maasland een startpunt. Onderweg vanuit Schipluiden kunt u kiezen voor de lange route (16,4 km) of de korte route (8,3 km). De route vanuit Maasland is ca. 9 km lang.

Hier kunt u de routebeschrijving downloaden.
Hier kunt u een kaartje downloaden.

 

Boerenwandelpaden

In Midden-Delfland hebben we 5 verschillende boerenwandelpaden. Dit zijn vaste wandelpaden waarbij u een stuk over boerenland kunt lopen. De boerenwandelpaden zijn geopend van 15 juni tot 15 maart. Met ingang van 15 maart begint het broedseizoen van de weidevogels en zijn deze paden gesloten.

Let op: fietsen en honden zijn niet toegestaan op de paden.
Hieronder kunt u de wandelpaden downloaden

Aalkeetbuiten polder- familie Hollaar

Ackerdijksepolder- familie Sonneveld, Van den Berg en Van Adrichem

Holierhoekse polder- familie Rodenburg

Foppenpolder- familie Sonneveld

Duifpolder- familie Van der Kooij

Bij de route door de Foppenpolder is een pannenkoekenboerderij gelegen. Bij de route door de Aalkeetbuiten polder is ook een horecagelegenheid die op afspraak geopend is.

 

Vliegende wandelpaden

Vliegende wandelpaden zijn tijdelijk opengestelde wandelpaden over boerenland. De wandelaars worden slechts tijdelijk toegelaten omdat het grasland gedurende het jaar in gebruik is bij de boeren voor graswinning en om de weidevogels tijdens het broedseizoen de ruimte te geven hun jongen groot te brengen. De term  ‘vliegende wandelpaden’ is ontstaan omdat de paden slechts tijdelijk opengesteld worden en omdat de voorzieningen als bruggetjes en loopplanken in een volgende periode weer elders aangelegd kunnen worden.  

De doelstellingen van het project, dat wordt gesteund door Groenfonds Midden-Delfland, zijn:

          Midden-Delfland verder openstellen en toegankelijker maken voor bezoekers

          het verstevigen van de relatie tussen stad en platteland

          de boeren meer als landschapsbeheerder te laten fungeren.

Op dit moment zijn er geen vliegende wandelpaden opengesteld, maar houd deze pagina in de gaten, want dit kan zomaar weer veranderen.