Wandelen

Nieuwe Wandelroutes

Nu de weidevogels volop met het broedseizoen bezig zijn en daarom niet gestoord moeten worden hebben we een wandeling bedacht die over de openbare weg en de kades van de Vlaardingervaart en de Noordvliet loopt. Op afstand is dan toch te genieten van de vogels in de polders. Met name in de Duifpolder en de Commandeurspolder zijn grote aantallen weidevogels: geniet door te luisteren en te kijken, maar betreed de weilanden tot het eind van de broedtijd niet! Het is aan te bevelen een verrekijker mee te nemen en vanaf een rustig plekje de vogels te observeren zonder in hun directe omgeving te komen. Veel plezier!

De route heeft zowel in Schipluiden als in Maasland een startpunt. Onderweg vanuit Schipluiden kunt u kiezen voor de lange route (16,4 km) of de korte route (8,3 km). De route vanuit Maasland is ca. 9 km lang.

Hier kunt u de routebeschrijving downloaden.
Hier kunt u een kaartje downloaden.

 

Boerenwandelpaden

In Midden-Delfland hebben we 5 verschillende boerenwandelpaden. Dit zijn vaste wandelpaden waarbij u een stuk over boerenland kunt lopen. De boerenwandelpaden zijn geopend van 15 juni tot 15 maart. Met ingang van 15 maart begint het broedseizoen van de weidevogels en zijn deze paden gesloten.

Let op: fietsen en honden zijn niet toegestaan op de paden.
Hieronder kunt u de wandelpaden downloaden

Aalkeetbuiten polder- familie Hollaar

Ackerdijksepolder- familie Sonneveld, Van den Berg en Van Adrichem

Holierhoekse polder- familie Rodenburg

Foppenpolder- familie Sonneveld

Duifpolder- familie Van der Kooij

Bij de route door de Foppenpolder is een pannenkoekenboerderij gelegen. Bij de route door de Aalkeetbuiten polder is ook een horecagelegenheid die op afspraak geopend is.

 

Vliegende wandelpaden

Vliegende wandelpaden zijn tijdelijk opengestelde wandelpaden over boerenland. De wandelaars worden slechts tijdelijk toegelaten omdat het grasland gedurende het jaar in gebruik is bij de boeren voor graswinning en om de weidevogels tijdens het broedseizoen de ruimte te geven hun jongen groot te brengen. De term  ‘vliegende wandelpaden’ is ontstaan omdat de paden slechts tijdelijk opengesteld worden en omdat de voorzieningen als bruggetjes en loopplanken in een volgende periode weer elders aangelegd kunnen worden.  

De doelstellingen van het project, dat wordt gesteund door Groenfonds Midden-Delfland, zijn:

          Midden-Delfland verder openstellen en toegankelijker maken voor bezoekers

          het verstevigen van de relatie tussen stad en platteland

          de boeren meer als landschapsbeheerder te laten fungeren.

Op dit moment zijn er geen vliegende wandelpaden opengesteld in verband met het broedseizoen, maar houd deze pagina in de gaten, want dit kan zomaar weer veranderen.