Boerenoogstfeest

Home » Diensten » Recreatie » Boerenoogstfeest

Boerenoogstfeest

Zaterdag 14 oktober 2023 vond op het erf bij de Adrianushoeve aan de Woudweg 26 in Schiedam het jaarlijkse Boerenoogstfeest plaats. Bezoekers konden tussen 12.00-16.30 uur struinen en proeven op de streekmarkt met (h)eerlijke lokale producten en aanschouwden hoe de herder zijn schapen dreef. Ze deden mee aan een activiteit en genoten van wat lekkers op het terras bij de hooiberg terwijl ze luisterden naar live muziek.

Ontdek en beleef
Meekijken en leren van de bereiding van herfstgerechtjes met druiven, appels, peren, pompoenen etc. Natuurlijk mochten de geïnteresseerden deze ook proeven en tegen een kleine vergoeding mee naar huis nemen.

Een bezichtiging aan het museum was mogelijk om te zien welke (agrarische) gebruiksvoorwerpen en gereedschappen er vroeger werden gebruikt. Oude ambachten zoals spinnen en wol vilten herleefden.

En de jongste bezoekers konden het Kabouterpad lopen, knutselen of geschminkt worden en nog veel meer. Er was genoeg te ontdekken en te beleven dus.

Midden-Delfland zegt het met groen
Schaapskudde Vockestaert, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en de Midden-Delfland Vereniging organiseerden het Boerenoogstfeest en waren zelf ook vertegenwoordigd met een stand. Bezoekers verwonderden zich op deze mooie plek in het polderlandschap in dit prachtige Midden-Delflandgebied. ‘Midden-Delfland zegt het met groen’, het thema van dit jaar, sprak voor zich. Vrijwilligers van de organisatie deelden info over hoe te vertoeven in het groen en gratis fiets- en wandelroutes uit.

Het Boerenoogstfeest werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, gemeente Midden-Delfland, Loswal “De Bonnen” en Fonds Schiedam/Vlaardingen.

    

 


Boerenoogstfeest 8 oktober 2022

Vockestaert, de Midden-Delfland Vereniging en Stichting Schaapskudde Vockestaert organiseerden het jaarlijks Boerenoogstfeest. Het was een waar feestje: een drukke en gezellige dag met heerlijk weer en heel veel blije gezichten!

Een groen bewaard geheim
Het thema was Midden-Delfland een groen bewaard geheim en dat ‘geheim’ wilden wij delen! Genieten van het mooie landschap en diverse demonstraties van de schaapskudde met de herders.

Meekijken en leren van de bereiding van verschillende herfstgerechtjes van streekproducten zoals druiven, peertjes en pompoenen. Natuurlijk mochten deze ook geproefd worden en tegen een kleine vergoeding mee naar huis genomen.

Er was een markt met wol en kunst uit de natuur en over ecologisch tuinen. Verder was het museum open, met oude huishoudelijke en agrarische gebruiksvoorwerpen en gereedschappen. Aan de jeugd is gedacht met o.a. een kabouterspel, katapult schieten en schminken.

En natuurlijk was er een versnapering op het terras en live muziek van Los Rancheros. Er lagen gratis fiets- en wandelroutes om mee te nemen, bijvoorbeeld voor de herfstvakantie.

Het Boerenoogstfeest wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, gemeente Midden-Delfland, Loswal “De Bonnen” en Fonds Schiedam/Vlaardingen.

———————————————————————————————————————————————————-

Het was een feestje op zaterdag 9 oktober 2021

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, Stichting Schaapskudde Vockestaert en de Midden-Delfland Vereniging nodigden iedereen van harte uit om op zaterdag 9 oktober het Boerenoogstfeest te vieren. Het bleek een stralende voorjaarsdag en het feest trok veel enthousiaste bezoekers.

Het thema was ‘Verrassend Midden-Delfland’ en dat is wat we wilden bieden:

* Het verrassende landschap en de lokale producten. Er stond een tiental kramen waar u o.a. honing, jam, meel, wijn en lekkere hapjes kon kopen (pinnen niet overal mogelijk).
* Demonstraties van oude ambachten, zoals het wolvilten, het spinnen, de touwslagerij en de wasvrouw. Laat u uitdagen om de was te doen op de ouderwetse manier!
* Doorlopende demonstraties van de schaapskudde en de herders.
* Aan de jeugd is gedacht met een kabouterspel, en andere leuke buitenactiviteiten, zoals een touw- en klimbaan, boogschieten en schminken.

* U kon een bezoek brengen aan het museum met oude huishoudelijke en agrarische gebruiksvoorwerpen en gereedschappen.
* Muzikaal optreden van “Met Zak en As”.
* Uitleg over hoe het dorsen van graan vroeger in zijn werk ging. Een oude dorsmachine was te bewonderen.

En natuurlijk veel gezelligheid!

Knus en gezellig Boerenoogstfeest 2019

De herfst kent mooie zonnige maar ook natte koude dagen. Helaas trof de organisatie het zaterdag niet tijdens het Boerenoogstfeest. Toch trotseerden vele bezoekers het natte weer en kwamen naar de Adrianushoeve. Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, St. Schaapskudde Vockestaert en Midden-Delfland Vereniging wisten er weer een feestje van te maken op de boerderij, de thuisbasis van de schaapskudde aan de Schiedamse Woudweg.

Overdekte activiteiten
Gelukkig was er volop overdekte ruimte voor alle activiteiten. Onder de kap van de hooiberg speelde Brother Flower sfeervolle muziek en deed het publiek enthousiast mee met een sessie djembé van Bambata.

Streekmarkt
De streekmarkt in de stal bood veel lekkers en het museum op de bovenverdieping leerde over oude huishoudelijke en agrarische gebruiksvoorwerpen en gereedschappen. Een bezoek aan de stijlvol ingerichte opkamer was een stap terug in de tijd. In de schapenschuur was voor kinderen het kabouterpad uitgezet en konden ze zich laten schminken. Spinners, breiers en vilters vertoonden er hun kunsten. Om droog over te komen reed er een huifkar tussen de boerderij en de parkeerplaats.

‘Kortom, het was nat, maar knus en gezellig. Wij kijken uit naar de volgende keer!’, aldus Monique Ammerlaan van ANV Vockestaert en Lisa van Uffelen van de Midden-Delfland Vereniging.