Schaapskudde

Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland

Begin 2009 heeft Vockestaert honderd drachtige schapen aangekocht voor het beheer van natuur- en recreatiegebied de Zuidrand. De schapen zijn gehuisvest in de nieuw gebouwde stal bij de Adrianushoeve, midden in het 300 ha grote gebied dat door de kudde wordt onderhouden. De Zuidrand van Midden-Delfland wordt begrensd door de Vlaardingse Vaart aan de westkant, de Delftse Schie aan de oostkant en de wijken Woudhoek (Schiedam) en Holy (Vlaardingen) aan de zuidkant.

De Stichting
Vockestaert heeft in 2009 bij de aankoop van de schaapskudde de ‘Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland’ opgericht. Deze stichting verzorgt het onderhoud van de recreatiegebieden in de Zuidrand, voor Staatsbosbeheer. Het onderhoud van de recreatiegebieden wordt verzorgd door twintig boeren in de directe omgeving (Vockestaert leden). O.a. de moeilijk bereikbare plaatsen worden worden begraasd door de schaapskudde die inmiddels bestaat uit zo’n 180 schapen en 150 lammetjes. De herder loopt een aantal dagen in de week met hond en schapen door het gebied.

Activiteiten
Naast de begrazing verzorgt de Stichting educatielessen voor schooljeugd, ontvangen zij groepen op de Adrianushoeve en organiseren zij diverse (jaarlijkse) evenementen. Op de zolder van de hoeve is een museum dat de sfeer weer van het agrarisch leven van vroeger en bevat een prachtige collectie aan spullen en (boeren) materialen. Van mei t/m september kunt u iedere zondag tussen 12.00 en 17.00 uur een bezoek brengen aan de Adrianushoeve onder het genot van en kop koffie en wat lekkers.

De stichting Schaapskudde heeft een eigen website ontwikkeld. Klik hier om deze te bezoeken. Ook vindt u daar meer informatie over de activiteiten die zij organiseren.

Schaap in nood? Voor calamiteiten rond de kudde kunt u bellen met 06-39482262. 

Hoe het leven van de kudde in de zuidrand eruit ziet is in beeld gebracht door Henk Groenendaal: