Bloesem fietstocht

Home » Diensten » Recreatie » Bloesem fietstocht

Bloesem fietstocht

Al fietsend genieten van de bloeiende fruitbomen!

Als de lente in aantocht is: de weidevogels zijn weer aangekomen. De natuur in ons landschap en de boomgaarden staan ​​ook niet stil. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de bloesem weldra zorgen voor een kleurrijk tafereel. Een mooie gelegenheid om per fiets te genieten van het unieke polderlandschap van Midden-Delfland. En natuurlijk van de speciaal op deze dag opengestelde boomgaarden op verschillende boerderijen. We mogen de erven op om alles van dichtbij te bekijken en uitleg te krijgen van de boer.

Deze dag wordt mede mogelijk dankzij een bijdrage van St. Groenfonds Midden-Delfland.

In 2022 zijn de bloesems bij 3 boerderijen bekeken. Hierover heeft Tiny v.d. Meer het volgende geschreven in de nieuwsbrief GROEN! natuurlijk :

Een terugblik op de bloesem fietstocht van 2021:

In verband met de aanhoudende Coronamaatregelen, was het helaas niet mogelijk de diverse boomgaarden te bezoeken. Wel is er een route uitgezet via het knooppuntensysteem die langs de prachtige boomgaarden door Midden-Delfland voert. Bij een aantal boerderijen zijn twee jaar geleden nieuwe hoogstamfruitbomen aangeplant en zullen dit jaar voorzichtig in bloei gaan staan.

U kunt de route rijden wanneer en op welk tijdstip u wilt, van zaterdag 24 april t/m zondag 2 mei. De route is ongeveer 28 km.

De bloesemroute gaat alleen langs de boerderijen, bezoek is niet toegestaan wegens de Coronamaatregelen, maar er blijft dan nog genoeg moois over om te bekijken. Een uitzondering is Hoeve Avondrust, Zuidbuurt 46 in Vlaardingen: tijdens de winkelopening is bezoek mogelijk op vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Op een aantal plekken wordt  het spandoek van de bloesemtocht getoond. Dit zijn de boerderijen met de nieuwe bomen. Dit is bij:
familie A van Adrichem, Gaagweg 34 Schipluiden
familie J van Winden, Gaagweg 36, Schipluiden
familie N van der Wel, Oostgaag 45, Maasland
Hoeve Avondrust, Zuidbuurt 46, Vlaardingen
familie A Rodenburg, Woudweg 24 Schiedam

We hopen volgend jaar een fietsroute uit te kunnen zetten met een bezoek aan de boomgaarden. Tot dan! 


 

 

 

 

 

Een terugblik op de bloesem fietstocht van 2020:

In verband met de maatregelen omtrent het Coronavirus ging deze activiteit in 2020 helaas niet door! Al fietsend door het unieke polderlandschap van Midden-Delfland zouden wij u meenemen langs een aantal boerderijen in Midden-Delfland met boomgaard. Daar had u kunnen genieten van de bloeiende fruitbomen en een kijkje nemen op de boerderij. Hieronder toch wat prachtige beelden van bloesems, die gemaakt zijn op Hoeve Avondrust, door Mirjam Warnars en Frans Bruens.

Een terugblik op de bloesem fietstocht van 2019:

Op zaterdagmiddag 6 april heeft de derde Bloesem Fietstocht door Midden-Delfland plaatsgevonden. Een groep van ruim veertig fietsers bezocht eerst de boomgaard van de familie Van der Wel in Maasland. Hier werd koffie en thee geschonken en kreeg de groep een rondleiding door de boomgaard en mooie verhalen over bomen te horen van de boer. Daarna werd de tocht vervolgd naar de boerderij van de familie Van Adrichem aan de Gaagweg. Ook hier kregen we een rondleiding en vertelde de boer over zijn liefhebberij. Ook konden de bezoekers hier de plaatselijk gemaakte melk en karnemelk proeven. Heerlijk vonden we dat! Vervolgens fietsten we naar de 3e en laatste boerderij in de Zouteveen in Schipluiden, waar boer Van Adrichem enthousiast vertelde over zijn boomgaard. Dankzij een bijdrage voor de boeren van Stichting Groenfonds Midden-Delfland was de tocht voor de deelnemers gratis.

Bijgaande foto, gemaakt door Henk Groenendaal, is van gemaakt op de laatste boerderij die we aandeden aan de Zouteveenseweg in Schipluiden.

 

Bloesem fietstocht 2018

We kijken terug op een zeer geslaagde 2e editie Bloesem fietstocht!

Op zaterdagmiddag 21 april jl. hebben ca. 80 bezoekers genoten van Midden-Delfland op z’n mooist!

De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert heeft op deze dag in samenwerking met Stichting Groenfonds Midden-Delfland een Bloesem fietstocht van Maasland naar Vlaardingen georganiseerd. Op 3 boerderijen waren bezoekers van harte welkom om te genieten van de prachtig bloeiende fruitbomen!

Onderweg heeft ieder genoten van prachtig weer en van het unieke polderlandschap met bijzondere planten en weidevogels.

We bedanken de gastvrije boeren:

De Familie Dijkshoorn in de Duifpolder in Maasland, de heer Graveland in de Dijkpolder in Maasland, en mevrouw Warnars in de Zuidbuurt in Vlaardingen van Hoeve Avondrust.

De bloesem fietstocht is mede mogelijk gemaakt door Stichting Groenfonds Midden-Delfland. Dit is een fonds van de gemeente Delft, Den Haag, Maassluis en Midden-Delfland. Foto’s: Tiny v.d. Meer


 

 

 

 

 

 

Terugblik Bloesem fietstocht 2017

Op stille zaterdag verzamelde zich een groep van ruim twintig mensen op het erf van de familie Dijkshoorn aan de Westgaag in Maasland, om de bloesem in de appel- en perenboomgaard te bekijken. 

De boer vertelde over zijn bedrijf, het melkvee van het Oud Hollandse ras FH en de twee boomgaarden. De bezoekers waren verrast dat zich in Midden-Delfland zulke grote prachtig bloeiende boomgaarden bevonden! We mochten en dwars doorheen lopen en foto’s maken. Ook heeft de boer alle vragen beantwoord die de bezoekers hadden over hun eigen fruitbomen thuis. Sommige bezoekers hadden eigenlijk het plan opgevat om naar de Betuwe af te reizen, maar kwamen tot de conclusie dat er dichtbij ook veel moois te bewonderen is! En dat is nou precies onze bedoeling!

De bezoekers waren afkomstig uit de regio rond Midden-Delfland, het Westland, Delft en Vlaardingen.  

Nadat sommigen nog wat appels voor thuis hadden ingeslagen vertrokken we per fiets naar de Zuidbuurt in Vlaardingen, waar we verwelkomd werden op Hoeve Avondrust. Dit bleek een heel ander bedrijf maar daarom des te leuker om de verschillen te zien!  Bijzonder hier is dat de boerin alle producten uit de boomgaard zelf verwerkt tot heerlijke streekproducten.

Wij kijken terug op een bijzonder geslaagde middag, die voor herhaling vatbaar is. De bloesemtocht is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage die het Groenfonds beschikbaar heeft gesteld aan de agrariërs.                         

 

                                                                                 

 

                         

 

                                                                                     

                                                                                                       Foto: Henk Groenendaal,

                                                                                                       www.middendelfland.net