Eten die koeien zoveel???

november 13, 2015

Boer zoekt hulp, een ochtend of middag helpen op de boerderij heeft op zaterdag 7 november weer heel wat ouders en kinderen dichter bij de natuur gebracht.

In het donker op pad
’s Morgens vroeg, bij sommige al om 5.30 uur, melden de eerste gedreven hulpen zich bij de boerderij. Dit is al uitdaging om in het donker de boerderij te vinden en daarna begint de volgende uitdaging: hoe krijg je een melkstel goed onder een koe gehangen? Soms zit het melkstel gedraaid, dan valt het er weer af maar na goede instructie van de boer gaat het steeds beter.
Je leert dat een uier vier kwartieren heeft dus bij elkaar een uur of uier. Soms moet de biest (melk voor het kalfje) apart gehouden worden en kan dit later gegeven worden.
Eten geven
Eerst zorgen dat de voergang goed schoongemaakt / geveegd is want de koeien eten graag van een schoon plekje zoals je zelf ook een schoon bord wilt. Daarna wordt er enthousiast gevoerd en bij de vraag of ze al genoeg hebben zegt boer Aad: Dat is nog maar een tiende van wat ze nodig hebben dus er kan nog veel meer voor.
Eieren garen
Dan wordt het tijd voor het ontbijt na al de gedane arbeid maar niet nadat de eieren nog uit het hok gehaald zijn. Bij het ontbijt aan de keukentafel komen er gekookte eieren op tafel en leert men nog dat een vers eitje niet zo makkelijk pelt.
Leerzame dag
Bij het afscheid van alle helpers krijgen de boerengezinnen dank voor alles wat ze hun hebben geleerd.
Dit mooie initiatief kan alleen maar tot stand komen door gemotiveerde boeren die hun liefde voor het vak willen overbrengen waarbij Vockestaert en ook het Groenfonds Midden-Delfland hun aandeel in hebben.logo groenfonds
IMG_0071

IMG_0097

linkedin