Zuring elektrocuteren, zou het werken?

oktober 29, 2019

De gevreesde Japanse duizendknoop wordt inmiddels bestreden met elektriciteit. Boeren hebben nog weinig last van deze soort, maar wel van ridderzuring. Ridderzuring heeft een dikke penwortel. De plant uitsteken is een arbeidsintensieve klus en is niet altijd effectief, want uit afgebroken stukjes wortel kunnen zo weer nieuwe planten ontstaan. Zou elektriciteit een alternatief zijn voor chemische bestrijden? Boeren in Midden-Delfland vroegen het zich af.  

Het begint flink te stomen, je hoort geknetter en er ontstaan zelfs vonkjes. Met een lans strijkt Gerrit van Nieuwenhuizen van RAMM Equipment langs de stelen van een grote zuringplant. Op de lans staat 3000 à 5000 volt, afhankelijk van het vocht in de bodem en de plant die je wilt bestrijden. De stroom zorgt ervoor dat de celwanden van de plant knappen en dat ook de wortel kapot gaat. Als alle bladeren slap hangen, wordt de zuringplant uitgegraven om te zien wat er met de wortel is gebeurd. Die ziet er nog aardig intact uit. ‘Oei, die is dikker dan de meeste Japanse duizendknopen, maar hij zal wel een klap gehad hebben’: dit is voor het eerst dat Van Nieuwenhuizen zijn apparaat probeert op zuring, ‘je zult dit waarschijnlijk een paar keer moeten doen, voordat de grote planten helemaal weg zijn’.

Het groepje boeren dat op de demonstratie is afgekomen, is geïnteresseerd. Het bodemleven zou geen effect ondervinden van de elektriciteit. ‘Wormen kruipen wel weg bij de behandelde plant en bij de aardpen, maar alleen wat wordt aangeraakt door de lans gaat dood’ aldus Van Nieuwenhuizen. Een aardpen moet 20 cm in de grond worden geslagen, anders werkt het apparaat niet. ‘Je hebt eigenlijk zo’n pen aan de quad nodig’ filosofeert Roel van Buuren, initiatiefnemer van de demonstratie. Het apparaat moet dus mobieler worden om het goed in het land te kunnen gebruiken voor zuring. Er kleeft ook een flink prijskaartje aan het apparaat, ca 20.000 euro. Na afloop van de demonstratie worden de behandelde zuringplanten netjes gemarkeerd met stokjes. Volgend voorjaar moet blijken hoe effectief het elektrocuteren is geweest.

linkedin