Start inrichting weidevogelkerngebied Commandeurspolder

oktober 23, 2018

foto: René Zoetemelk

Een deel van de Commandeurspolder in Midden-Delfland wordt de komende maanden geschikt gemaakt voor weidevogels. Voorzitter Dirk van den Berg van het Weidevogelpact, gedeputeerde Han Weber, wethouder Sonja Smit van Midden-Delfland en hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland onthulden op 19 oktober het bouwbord en pakten samen de schop om de eerste werkzaamheden te verrichten.

Weidevogels
De achterste hoek van de Commandeurspolder wordt een ‘weidevogelkerngebied’: een landbouwgebied waar de weidevogels voorop staan. Zo worden de komende maanden drassige plekken en flauwe oevers aangelegd. Er worden kruiden ingezaaid om de ontwikkeling van een kruidenrijke grasmat te versnellen. Ook wordt de grenssloot van het gebied verbreed, om honden en katten buiten de deur te houden die de broedende vogels zouden verstoren.
In totaal wordt 23 hectare ingericht. De werkzaamheden worden in de herfst en winter uitgevoerd door de lokale aannemer Verboon Maasland, zodat de weidevogels er het komende broedseizoen al van kunnen profiteren.

Beheer door boeren
Na de inrichting zal het weidevogelkerngebied vanaf volgend voorjaar worden beheerd samen met boeren uit Midden-Delfland. Agrarische natuurvereniging Vockestaert zal de coördinatie hiervan verzorgen. Weidevogelpact-voorzitter Dirk van den Berg is verheugd met deze ontwikkeling. “Dit weidevogelkerngebied is een mooi resultaat van de samenwerking binnen het Weidevogelpact, waarbij de gemeente, het hoogheemraadschap en de provincie een belangrijke rol hebben gespeeld. Ik heb veel vertrouwen in de boeren die het gebied samen met ons gaan beheren. We staan straks in maart klaar om de weidevogels met open armen te ontvangen.”

foto: Tiny van der Meer

foto: Tiny van der Meer

  

 

linkedin