Nieuw uitkijkpunt op de Trekkade bij het weidevogelkerngebied Commandeurspolder

april 17, 2019

Vorige maand werd het eerste weidevogelkerngebied van Zuid-Holland in de Commandeurspolder bij Maasland geopend. Dinsdagavond 16 april nam het Weidevogelpact de Raadsleden en het college van B&W mee op weidevogelexcursie naar het nieuwe kerngebied en de Duifpolder. Wethouder Sonja Smit klom gisteravond tijdens de Raadexcursie als eerste het nieuwe kijkpunt aan de Trekkade op en spotte meteen de eerste kievitskuikens die in het weidevogelkerngebied uit het ei zijn gekropen. Vanaf vandaag kan iedereen de broedende kieviten en de kleine kuikentjes in het weidevogelkerngebied goed bekijken vanaf het nieuwe uitkijkpunt.

Vogeluitkijkpunt
Vanaf het verhoogde uitkijkpunt kijk je direct op een drassige plek in het weidevogelkerngebied. Drassige plekken zijn geliefd bij weidevogels en dus goede plekken om grutto’s, kieviten en tureluurs rustig te bekijken. Ook de kuikens, die kruipen vanaf half april uit het ei. Met een beetje geluk en geduld kun je de donsbolletjes met een verrekijker zien lopen. Weidevogels zijn er niet het hele jaar, maar vanaf het kijkpunt heb je ook mooi uitzicht over de Vlietlanden.

Weidevogelkerngebied
23 hectare in de Commandeurspolder bij Maasland is nu een ‘weidevogelkerngebied’: een agrarisch gebied waar de weidevogels in het voorjaar voorop staan, beheerd door boeren. Dit weidevogelgebied en het uitkijkpunt zijn mogelijk gemaakt door het Weidevogelpact Midden-Delfland, het samenwerkingsverband van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, KNNV afdeling Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten en de Vogelwerkgroep Midden-Delfland met ondersteuning van Gemeente Midden-Delfland, Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland.

linkedin