Leren over de boerderij op de boerderij

maart 18, 2017

MAASLAND – Via NME’s in de regio kunnen klassen zich aanmelden voor een bezoek aan een boerderij. Groep 7 van Aloysiusschool bracht woensdag 15 maart een bezoek aan de boerderij van Kees en Nieske Dijkshoorn in Maasland.

Eindelijk  is het zover na op school goed voorbereid te zijn met een les kist  gaan we naar de boerderij. Allemaal een geel hesje aan en op de fiets in een  geel lint van fietsen naar de duifpolder. Daar stonden de boer en de boerin ons al op te wachten.  Na eerst een groot applaus voor de ouders voor het meegaan naar de boerderij mogen we eindelijk de stal in.

In de stal staat koe Carlijn al op ons te wachten om achter de boer aan naar de melkstal te gaan om gemolken te worden.  We mogen proberen door zacht in de speen van de koe te knijpen melk eruit te krijgen. Dit lukt bij de een beter dan bij de ander .  Na het melken van de koe met de melkmachine mogen wij onze duim in dat ding doen, waar de speen ook in gaat. Dit voelt erg vreemd en je duim wordt nog rood ook, dit is echt gaaf. Hierna nog gauw even de kalfjes melk gevoerd met de emmer, nu wordt het tijd om wat het gaan drinken . Na het wassen van de handen mochten we nog even in de tank kijken en onze naam roepen, dit geeft een leuke echo.

De Chocomel en Fristi worden uitgedeeld , maar de hele groep staat ongeduldig voor het hek van de schapen. Een schaap kan ieder moment bevallen. Boer Kees wil het schaap helpen, want het lijkt haar maar niet te lukken. ‘Er willen er twee tegelijk naar buiten’, merkt hij op. Hij helpt de één op weg. ‘Wouw!’, klinkt het door de stal. ‘Het lammetje is helemaal vies omdat het in de buik gepoept heeft.’ Al snel komt er een tweede. ‘Er komt er nog één’, zegt Aimée (10) opgetogen. En ze heeft gelijk, daar verschijnt het derde lammetje. Aimée: ‘Het was heel bijzonder. Ik had nog nooit een bevalling in het echt gezien. Het was ook wel een beetje eng, want er was ook bloed en slijm. De boer heeft het heel goed uitgelegd.’

De boer helpt het schaap en lammetjes naar een ander verblijf, terwijl de groep verder gaat met de les.  Nu gaan zij in groepjes met een vragenboekje alle onderdelen nog een keer langs. Aimée, Sam (10), Anthony (10) en Thomas (11) beginnen bij de vragen over de melk. ‘Ik vind het heel leuk om hier te zijn’, vertelt Thomas. ‘Op school leer je vanuit de boeken, nu ben je erbij.’ Hoeveel melk komt er per dag gemiddeld uit een koe? Thomas weet dat het ongeveer 25 liter is.

Rosalie (10) blijft hangen bij de koeien. Ze schuift wat hooi hun kant op. ‘Ik zou later ook wel een boerderij willen’, vertelt ze. ‘Ik hou van dieren, ik zou ook wel koeien willen, maar ook schapen en paarden.’ Liz (10) zou dat ook wel willen. ‘Ik vind het belangrijk dat alle dieren goed behandeld worden, daarom zou ik later graag met dieren willen werken.’

Om half 12 is de les eigenlijk afgelopen maar door de lammetjes zijn we nog niet klaar, om kwart voor twaalf gaat de eerste groep nu toch echt naar huis . Terwijl de rest nog blijft tot na 12 uur en er ook nog even tijd is om slootje te springen.

Een vet gave ochtend.

linkedin