Dertiende Vockestaertdag gezellig, speels en leerzaam

april 28, 2017

Gezellig, speels en leerzaam. Zo typeren veel bezoekers de 13e Vockestaertdag. Zo’n 700 belangstellenden maakten zaterdag 22 april gebruik van de kans om het boerenbestaan in buurtschap De Kapel tussen Vlaardingen en Schipluiden van nabij te beleven. Sommigen als betrokken buren, anderen als ‘’buitenlui’’ uit omliggende steden als Delft en Schiedam. Veel ouders lieten hun kinderen kennismaken met boeren en hun dieren. Maar hoe divers het publiek op de vier deelnemende boerderijen ook was, overal was de sfeer ontspannen. ,,Ik verbaas me telkens weer over de gastvrijheid,’’ verklaarde een vaste bezoeker aan de Vockestaertdag. ,,Mijn broer heeft een boerderij in Duitsland. Daar zullen ze nooit zoveel mensen op het erf toelaten.’’

Trots

De boeren in Midden-Delfland doen dat wél. Want ze zijn trots op hun bedrijf. Ze willen graag laten zien dat ze hart hebben voor het boerenleven en het boerenland. Zoals de familie Groen aan de Willemoordseweg 11. Bezoekers konden bij deze modern vormgegeven onderneming alles aan de weet komen over de veehandel en over kunstmatige inseminatie. Maar ook een lezing over het behoud van weidevogels bijwonen. Of oud-onderwijzer Hans van den Broek aanschieten over zijn tentoongestelde verzameling oude schoolprenten met boerentaferelen. Van den Broek is een kenner van de 19e eeuwse Haagse onderwijzer Jan Ligthart, die het tot zijn missie maakte de schooljeugd liefde voor het platteland bij te brengen.

Heerlijk ravotten

Vockestaert streeft in de 21 eeuw hetzelfde doel na. En slaagt daar glansrijk in, afgaande op het enthousiasme waarmee de jeugd zich bij de veehouderij van de familie Zeeuw aan de Breeweg 3 op de boerenattracties stortte. Met als absolute toppers het schapendrijven, het ponyrijden en de met hooibalen afgezette kinderstormbaan in de koeienstal.  ,,Heerlijk ravotten tussen de dieren, wat wil een kind nog meer?’’ riep een opgetogen vader.

Boerenmarkt

Ook bij de veehouderij van de familie Poot aan de Willemoordseweg  9 werd het open huis druk bezocht. Jacques Moerman had geen gebrek aan belangstelling met zijn lezingen over de historie van De Kapel, waar al in de IJzertijd werd geboerd. De familie Poot had ook plaats ingeruimd voor een boerenmarkt, waar smakelijke streekproducten uit Midden-Delfland konden worden geproefd. Een opvallende nieuwkomer tussen reeds bekende adressen als Hoeve Avondrust (onder andere jam, sauzen, soepen en chutneys) en Van Winden (kaas en zuivel) was Cors Huizer met gerookt ganzenvlees uit de omliggende polders.

Keijzershof

Niet zonder reden gaf Vockestaert-voorzitter Annie Boekestijn ’s morgens om tien uur het startsein voor het jaarlijkse ‘’event voor boeren, burgers en buitenlui’’ op de Keijzershof. Buitenstaanders krijgen maar zelden de kans deze fraaie historische boerderij uit 1609 aan de Willemoordseweg 5 te bezoeken. Voor deze gelegenheid zette de familie Guliker gastvrij alle hekken en deuren open. En niet tevergeefs. Het publiek stond in de rij om zich door boerderijkenner Frits van Ooststroom te laten rondleiden.

Farming is charming

De Vlaardingse bard Tim O’Connor trok met zijn gitaar van boerderij naar boerderij om het landleven te bezingen met het gelegenheidslied ‘’Farming is charming’’. Zeer toepasselijk, vond onder anderen  burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland. Rodenburg is een groot voorstander van events als Vockestaertdag. ,,Zonder boeren zal het groen uit deze regio snel verdwenen zijn,’’ meent de burgemeester. De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert is volgens Rodenburg een onmisbare schakel tussen het platteland en de steden rondom. ,,We blijven deze vereniging hard nodig hebben om dit gebied groen en open te houden.’’

http://jaar2017.middendelfland.net/vockestaert/metvockestaertdeboerop.htm

http://www.ad.nl/delft/leren-over-schapen-drijven-en-de-melkrobot~a30f1611/

linkedin