De eerste eieren zijn gevonden!

april 04, 2018

foto: Michel Kuijpers

Met Pasen de eerste grutto-eieren vinden, mooier kan niet. Afgelopen Paasweekend werden de eerste grutto-eieren gevonden in Midden-Delfland. In de Klaas Engelbrechtspolder werd op het land van Kees van t Hoog een prachtig gevlekt eitje ontdekt. Diezelfde 31 maart werd op het land van Arie Jacob Dijkshoorn in de Duifpolder een gruttonest gevonden waar al drie eieren in lagen. Vorig jaar werd het eerste grutto ei ook in de Duifpolder gevonden, maar een paar dagen eerder.

Elk jaar is het met name spannend waar het eerste kievitsei wordt gevonden. Dit jaar niet in Midden-Delfland, maar op 14 maart in de gemeente Giessenlanden in de provincie Zuid-Holland. De eerste melding van kievitseieren in onze polders kwam uit de Kralingerpolder op het land van Henk Staalduinen. De eerste kievitskuikens kunnen we dus over een week of twee verwachten.

foto: Ferry van der Lans

Het broedseizoen is dus begonnen. Het is nu zaak om de vogels zo min mogelijk te storen. Hoe langer de oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen. Gebruik daarom tot half juni geen wandelpaden die dwars door het weiland lopen, ook al zijn deze soms niet afgesloten. Wandel je langs de polders op de verharde weg, houd dan je hond aan de lijn zodat deze niet per ongeluk het weiland in springt en de vogels opjaagt. En vergeet natuurlijk je verrekijker niet!

 

linkedin