Schaap-en-natuur les

Educatie schaap & natuur

In het voorjaar van 2012 is de Stichting Schaapskudde Vockestaert gestart met educatielessen. Hierin komen de schaapskudde, de herder en zijn hond en de natuur aan bod. Onderstaand de nodige informatie over de les en de opbouw.

Indien u geïnteresseerd bent en meer informatie wilt of een les wilt afspreken dan kunt u contact opnemen met de NME Harreweg of rechtstreeks via schaapskuddemd@gmail.com

educatie-schaap-en-natuur

Dankzij financiële bijdragen van GZH (Groen Zuid-Holland) en Fonds 1818 is er digitaal lesmateriaal beschikbaar. Op school worden de kinderen met behulp van verschillende lesonderdelen voorbereid op de veldles, die bij de kudde plaatsvindt. De les is sinds de start doorontwikkeld naar de behoeften van de scholen. Sinds de start zijn er al ruim 5500 kinderen op schapenles geweest met de klas…

Beoogde groep 5
Doel Kinderen laten ontdekken wat de inzet van een kudde schapen kan betekenen voor het behoud van de natuur
Periode Van begin april tot eind oktober
Omschrijving onderwerpen Wat eet een schaap? Hoe werken herder en hond samen om de schapen bij elkaar te houden? Hoe lang is een schaap drachtig? Wat kun je allemaal doen met wol? Het lespakket laat kinderen het antwoord ontdekken op al hun schapenvragen. Tijdens de les bij de kudde laat de herder zien hoe de praktijk werkt. Deze veldles wordt afgesloten met een educatief spel.
Uitvoering Leerkracht
Tijdsinvestering Een aantal verplichte onderdelen vergt tezamen ongeveer twee uur.  De les kan worden uitgebreid met een aantal vrije opdrachten.De praktijkles in de polders van Midden-Delfland duurt twee uur.
Opmerkingen Bij de praktijkles zijn vier begeleiders nodig. Kinderen graag in kleding die vuil mag worden en afgestemd op het weer. In verband met brandnetels en distels worden dichte schoenen aangeraden en laarzen als het regent of geregend heeft. Als het weer te slecht is of als er onweer dreigt, dan wordt er tijdig contact opgenomen  met de school en een nieuwe afspraak gemaakt.
Verder nodig Smartboard voor de ondersteunende presentaties.
Kosten € 50,- per les