Nieuwtjes schapenboerderij

OPENSTELLING SCHAPENBOERDERIJ OP WOENSDAG IN JULI EN AUGUSTUS

Klik hiervoor meer informatie

ZATERDAG 8 JULI AVONTUURLIJKE POLDERSPEL-MIDDAG

Op zaterdagmiddag 8 juli aanstaande vindt er bij de Adrianushoeve een spelletjes-middag outdoor activiteit plaats, van 12:00 tot ongeveer 16:00 uur.

Klik hier voor meer informatie

VRIJDAG 10 MAART NL DOET: VAN ROMMELZOLDER NAAR EXPOSITIERUIMTE

Toen museum Burgersdijk de deuren sloot, heeft de Schaapskudde Vockestaert een deel van de collectie overgenomen. Bij elkaar geven de museumstukken een mooi overzicht van het boerenbedrijf van vroeger.

Nu een groot deel van de Adrianushoeve is vernieuwd, verdient de zolder een andere functie. Tijdens NL Doet wil de stichting deze met hulp van vrijwilligers voor een dag de ruimte opknappen tot expositieruimte.

Vind u het leuk om mee te helpen? Aanmelden kan via NL Doet. Graag tot vrijdag 10 maart!

 

KIEVIT KIEST ECO-AQUADUCT ALS NESTPLAATS!

Jarenlang was er nauwelijks meer een weidevogel te vinden in de zuidrand 2 juni 2016 kievitsnest foto Jeannemieke Hectors van Midden-Delfland. Nu zijn alle machines voor de aanleg weg. Auto’s hebben de A4 overgenomen. Op landniveau rond de verdiept ingepaste A4 en de schapenboerderij van Vockestaert zijn de eerste kieviten teruggekeerd. Bijna vliegvlugge jongen bewegen zich tussen de schapen en lammetjes.

In mei werd een kievitsnest met vier eieren gevonden op een heel bijzondere plek: het  “dak” van het eco-aquaduct. Vanaf de nestplaats heeft de vogel een goed overzicht over het voetpad over de A4, de eco-oversteek en de oost-west waterverbinding, maar ook over de dieper gelegen snelweg met al het passerende

foto's: Jeannemieke Hectors

foto’s: Jeannemieke Hectors

verkeer. Inmiddels is het nest uitgekomen en de jonge vogels naar de omliggende

weilanden vertrokken. Zou het dan toch nog goed komen met de weidevogels in de zuidrand van Midden-Delfland?


ADRIANUSHOEVE DOOR RIJKSWATERSTAAT OVERGEDRAGEN AAN SCHAAPSKUDDE

Er was nog onzekerheid of alles wel door kon gaan: met code geel trok een heuse paasstorm over Nederland. Zo’n 800 mensen trotseerden de waarschuwing en kwamen toch naar de boerderij om Lammetjesdag te vieren en de overdracht van de boerderij bij te wonen. Sommige activiteiten moesten door het onstuimige weer worden afgeblazen, andere werden verplaatst. Mede daardoor waren de bezoekers voor het eerst welkom in het opgeknapte voorhuis van de boerderij. Kinderen zaten er te knutselen, anderen aten in een rustig hoekje een pannenkoek.

Onderhoud Recreatiegebied Zuidrand

Ruim zeven jaar werkt de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland, dochter van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, met partijen als KNNV, GZH en de gemeentes Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen samen aan het onderhoud van het Recreatiegebied Zuidrand. Met de steun en inzet van lokale agrariërs is er een duurzaam onderhoudsmodel neergezet dat ook elders kan worden toegepast. Als hulp bij het maaien is er de schaapskudde van zo’n 200 ooien, die de afgelopen lammertijd is uitgebreid met ruim 200 lammetjes.

Draagvlak en samenwerken

Penningmeester Niek Praagman is sinds de start in januari 2009 betrokken bij de kudde. In zijn toespraak haalt hij, uit de lange reeks van mensen die belangrijk zijn geweest voor ontstaan en toekomst van de schaapskudde, symbolisch twee mensen naar voren.  Door zijn werk voor het bestuur van het Recreatieschap, zag oud Midden-Delfland wethouder Christiaan van der Kamp een onderhoudsmodel met lokale boeren wel zitten en heeft zich er met succes sterk voor gemaakt. De andere belangrijke persoon is Jörgen van der Meer, omgevingsmanager A4 Delft-Schiedam. Sinds de oprichting van de kudde heeft Rijkswaterstaat de Adrianushoeve onder anti-kraakvoorwaarden beschikbaar gesteld aan de Stichting. De boerderij aan de Woudweg 26 in Schiedam zou worden afgebroken. Met van der Meer als warm pleitbezorger voor de kudde, is de boerderij blijven staan. De overdracht van de sleutel aan Vockestaert het ‘happy end’ aan een lang verhaal.

Overdracht Adrianushoeve

Met de dankbetuiging aan van der Meer, sleutel overhandigen foto Jeannemieke Hectors 0788bedankt Praagman de diverse organisaties die hun best hebben gedaan om iets dat ertoe doet te behouden. ‘Wat hier aan de Woudweg tot stand is gebracht, is vooral het resultaat van samenwerken en vrijwilligerswerk. Zonder mensen als van der Kamp en van der Meer bij de verschillende instanties en organisaties zou het nooit zijn volbracht. Mensen met hart voor de zaak.’ Praagman spreekt de hoop uit dat het project nog lang voortgaat. Maar ook de hoop steeds weer in contact te komen met mensen die zich in willen zetten voor zaken die ertoe doen. Van der Meer zelf gaf aan het leuk en inspirerend te hebben ervaren om als Rijkswaterstaat bij te mogen dragen aan de toekomst van dit initiatief: iets blijvends in een veranderde omgeving. Na dit officiële moment werd de sleutel overhandigd aan de Stichting Schaapskudde Vockestaert.

Lammetjesdag 2016: een prachtig feest voor jong en oud!

 


Beleef de lente: 28 maart Lammetjesdag

Een gezellige buitenactiviteit voor jong en oud

Lammertijd

Begin februari was de start van de lammertijd. Na een hele drukke periode dartelen de lammetjes in het land naast de boerderij. Het begint een traditie te worden op 2e paasdag. De kudde maakt zich op voor kraamvisite. Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen op de boerderij Adrianushoeve, Woudweg 26 in Schiedam, een aantal jonge dieren geknuffeld en geaaid worden.

foto: Jeannemieke Hectors

foto: Jeannemieke Hectors

Kinderactiviteiten

Genoeg gegeten van paasstol en boterlammetjes? Kom meedoen aan het survivalparcours, ga met een schepnet op slootexpeditie, vaar met de kano, rooster marshmallows boven het kampvuur of kom knutselen. En toe aan een kop koffie of limonade? Hapjes en drankjes zijn op het terrein verkrijgbaar.

Demonstraties

Om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur geven onze herders demonstraties schapen drijven.  Heb je altijd al willen weten wat yoga is? Er is een speciale yogaworkshop voor kinderen. Om 16.00 uur worden de schapen door alle herders, honden en bezoekers naar de nachtwei gebracht. Loop gezellig mee!

Boerderijnieuws

Er is iets moois te melden: sinds begin januari is de boerderij eigendom van de kudde. Tijdens Lammetjesdag draagt Jörgen van der Meer namens eigenaar Rijkswaterstaat de sleutel officieel over aan de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland. Daarmee krijgt de schaapskudde na zeven onzekere jaren een definitieve plek op de Adrianushoeve in de zuidrand van Midden-Delfland. Het bouwen aan de toekomst kan nu beginnen!

Waar:     

Boerderij Adrianushoeve, Woudweg 26, 3123 KB Schiedam

Wanneer:

Tweede Paasdag, 28 maart van 12-16 uur

Kosten:   

€2,50 p.p. inclusief deelname aan activiteiten (geen PIN!) Voor ‘Vrienden van de kudde’ is de toegang gratis

Parkeren:

de parkeerruimte op het boerderijterrein in de omgeving van de smalle Woudweg is zeer beperkt. Kom bij voorkeur met de fiets of lopend

 Bent u zwanger?

Ziektekiemen van dieren kunnen een risico vormen voor u en uw ongeboren kind. Het is aan te bevelen contact met dieren en hun omgeving te mijden

 

Foto: Jeannemieke Hectors

Foto: Jeannemieke Hectors

KERST BIJ DE KUDDE – 26 december
start speurtocht 14.00-14.30 uur

Goed nieuws voor alle jongens en meisjes van alle leeftijden: de Kerstman komt ook dit jaar weer naar Midden-Delfland! Maar of hij na een jaar afwezigheid alle paadjes en weggetjes nog weet te vinden…… Wil jij hem helpen, zoek hem dan op en breng de kerstman met zijn schapen veilig terug naar de boerderij. Misschien leest hij daar nog wel een mooi verhaal voor.

Koud geworden? Vanaf 16.00 uur serveren de mensen van Vockestaert warme chocolademelk,  glühwein en menselijke gesprekken naast het kampvuur. Kinderen kunnen zelf marshmallows roosteren boven de vuurkorf. Gezin, jong, oud, alleen of samen: trek je polderschoenen aan en kom genieten van samen buiten zijn. Voor de wandelliefhebbers ligt de beschrijving voor een ‘ommetje’ klaar.

Wanneer?
Zaterdag 26 december 2014 van 14.00 tot 17.00 uur

Inschrijven voor de speurtocht bij de boerderij tussen 14.00 en 14.30 uur op de boerderij. Na die tijd is starten niet meer mogelijk. Het ommetje kan natuurlijk wel gelopen worden.

Waar?
Woudweg 26, 3123 KB  Schiedam.  Parkeren bij het bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat (Woudweg 25).

Kosten
Vrije gift: er staat een spaarpot bij de boerderij waarin donaties kunnen worden gedaan.

Nu het verblijf van de kudde op de ‘Adrianushoeve’ definitiever wordt, spaart de stichting voor een nieuwe schaapskooi. Of wordt ‘Vriend van de Schaapskudde’. Met €20,- per jaar wordt het werk van de kudde gesteund, is er gratis toegang tot evenementen als ‘Lammetjesdag’ en wordt met de wisseling van de seizoenen de digitale nieuwsbrief toegestuurd.

Meer informatie over de kudde is te vinden via

Website: vockestaert.nl/schaapskudde, Facebook: Vockestaert-Schaapskudde, Twitter: @schaapskuddeMD of de blog van herder Lex Thoen: schaapskudde-vockestaert.blogspot.nl

Verdwaalde schapen - Robert van der Heijden

Lammetjesdag bij de kudde – 6 april 2015 12-16 uur

Heerlijk die lente! Het nieuwe leven groeit en bloeit weer. Onze kudde is weer flink gegroeid!
En Tweede Paasdag is de dag dat de lammetjes bewonderd en geaaid kunnen worden.
Natuurlijk is er op deze dag nog veel meer te doen op de boerderij!

Bij de meeste activiteiten kun je op elk moment aanschuiven: kijken bij het schapen scheren, knutselen of  marshmallows roosteren op een kampvuur, meedoen aan het survivalparcours, misschien wel kanovaren, of met schepnetjes een heuse slootexpeditie beleven.

Er zijn ook activiteiten die een starttijd hebben: om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur zijn er demonstraties schapen drijven door onze herders.  En je kunt ook meedoen aan een speciale yogaworkshop die rond 13.30 uur start. Wil je meedoen, wees dan wel op tijd!

Hongerig geworden van alle activiteiten?  Er is volop lekkers te koop, zowel eten als drinken!

Tot slot brengen we met alle herders, honden en bezoekers de schapen omstreeks 16.00 uur naar de nachtweide. Loop  gezellig met ons mee!

Waar:                                                  Boerderij Adrianushoeve, Woudweg 26, Schiedam
Wanneer:                                            6 april, Tweede Paasdag 12-16 uur
Kosten:                                               €2,50 per persoon; activiteiten zijn kosteloos!

Vrienden van de Kudde:             Gratis toegang

Let op!

  • Er is geen mogelijkheid om te pinnen.
  • Bent u zwanger? Wij adviseren u om het terrein dan NIET te betreden in verband met ziektekiemen, die gevaarlijk kunnen zijn voor u en uw ongeboren kind.
  • Kom op de fiets! Er is weinig parkeerplek voor auto’s.

Nieuwtjes van de kudde

Woensdag 4 juni: Ontwerpsessie Natuurspelen Kethelpoort

Natuurspelen in Kethelpoort begint steeds meer te leven! Op woensdag 4 juni zijn de kinderen van BSO Ygdrassil de polders langs de Harreweg ingetrokken om te kijken hoe spelen in de natuur voor hun aantrekkelijk is. Hun ideeën voor de inrichting van de natuurspeelpolder- in-wording hebben ze met groot enthousiasme tot leven gebracht in ontwerpen van speelboerderijen, tipi’s (met vuurplaats), een echte kabelbaan, vlotjes over het water, een moestuin en een kleurrijke vlindertuin. Op zo’n middag wordt er heel veel geleerd: bouwen doe je alleen met materialen die de natuur al afgestoten heeft en al is het hout dood, er leven heel veel verschillende insectensoorten op: pissebedden, duizendpoten en wormen. En als er dan ook nog een schattig klein mini-padje voorbij hupt…. 

De volgende uitdaging is voor Roel Crul van Buro Vorm en Ruimte die hun ideeën om gaat vormen tot een avontuurlijk totaalplan. We houden jullie op de hoogte!

DSC_0223 DSC_0230

 

Vrijdag 21 maart geslaagde NL Doet dag voor Stichting Schaapskudde

Ondanks de aanhoudende regen in de ochtend waren zij er toch: de vier vrijwillige helden die zich hadden aangemeld bij NL Doet om mee te helpen bij de bouw van wilgenwigwams, onderdeel van het kindernatuurpad bij de boerderij aan de Woudweg 26 in Schiedam.

Na uitleg over beheer met de kudde en een rondgang langs de ruim 200 lammetjes die sinds begin maart zijn geboren, werden de handen flink uit de mouwen gestoken. Hier stond een echt team, dat zonder veel woorden de taken verdeelde en keihard werkte om het project nog diezelfde dag af te kunnen ronden. Met humor en passie werd gewerkt aan een prachtig resultaat: bedankt mooie mensen, bedankt NL Doet!

Ondek Kethelpoort
De wilgenwigwams en het natuurpad geven bezoekende kinderen een voorproefje van de natuurspeelomgeving ‘Ontdek Kethelpoort’. De realisatie hiervan vindt eind 2014 plaats. Het project bestaat uit een natuurspeelpolder ten oosten van de Harreweg en een beleefpad dat eindigt in de natuurspeeltuin tussen het NME Harre Wegh en de Boshoek in Kethel. Een omgeving met speelaanleidingen die kinderen laten klimmen, klauteren, leren, ontdekken en beleven.

Zelf de wilgenwigwams en het natuurpad ontdekken?
Op 2e paasdag, 21 april, houdt de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland van 12.00 tot 16.00 uur een Lammetjesdag met tal van activiteiten, waaronder het natuurpad met de wilgenwigwams. Om 16.00 uur gaan de herders met honden en bezoekers op schapendrift. De kudde loopt langs de stadsranden naar het recreatiegebied aan de zuidrand, waar ze ook dit jaar weer ingezet worden als levende grasmaaiers. Kom ook en help mee de schapen en de huppelende lammetjes weg te brengen naar hun lenteverblijf.