Koe alert

Home » Diensten » Recreatie » Koe alert

Koe Alert!

Koeien zijn gewoonlijk rustig en introvert. Maar er is een moment in het jaar dat ze uit hun dak gaan: wanneer ze voor het eerst de wei in mogen na een lange winter in de stal. In de lente, als het gras lang genoeg is en de grond droog, gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet! Ze springen, draaien rondjes en trekken sprintjes in de open wei, ze doen even helemaal gek.

Springen, dansen en sprinten
Natuurlijk zullen de koeien ook dit voorjaar gewoon naar buiten gaan, maar ze springen en dansen vanwege de Coronamaatregelen zonder publiek. Gelukkig zijn er wel mooie beelden: op veel boerderijen worden leuke filmpjes gemaakt die wij graag met u delen. Houd hiervoor facebook (Vockestaert, agrarische natuurvereniging) in de gaten, hierop plaatsen wij een alert als er een nieuw filmpje is. Of kijk op deze pagina (zie onderaan het bericht). Ga er lekker voor zitten met een kop thee of ga in de tuin zitten en bekijk de vrolijke koeiendansen op boerderijen in onze omgeving!

Weidegang
De meeste koeien in Midden-Delfland staan alleen in de winter en het vroege voorjaar op stal. Vanaf april gaan ze weer naar buiten, als het weer en het land het toelaten. Landelijk gezien is het aantal weidende bedrijven tot ruim 80% gestegen. Het grootste deel van de melkveehouders kiest hierbij voor volledige weidegang, dat wil zeggen dat de koeien ten minste 120 dagen, zes uur per dag buiten lopen. Het merendeel van de  melkveehouders weiden hun koeien echter langer.

 

AD Westland was voor ons bij de fam. Ammerlaan in Schipluiden, lees het artikel en bekijk het filmpje hier

 

 

Bekijk hier het filmpje van de fam. Gravesteyn, Pijnacker

Bekijk hier het filmpje van fam. Van Staalduinen, Maasland

Fam. v.d. Kooij, Maasland:

 

T. v.d. Meer