Basisscholen

Home » Diensten » Educatie & Recreatie » Basisscholen

Basisscholen

Stilte naast de Stad
Een excursie op locatie met vooraf in de klas tijdens enkele lesuren het gebruik van de leskist. De lessen zijn bedoeld voor: groep 6, 7 en 8 (afhankelijk van het NME-centrum)

Al eeuwenlang wonen en leven er boeren in Midden-Delfland dat ingeklemd ligt tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Om de kinderen uit de omliggende steden kennis te laten maken met het boerenleven, organiseert de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert in samenwerking met ZuivelNL en de natuur- en milieueducatie (NME)  of duurzaamheids- centra van Delft, Schiedam, Vlaardingen,Den Haag,Maassluis en het Westland de les ‘Stilte naast de Stad’.

Kinderen uit de stad hebben vaak geen idee hoe het leven op de boerderij eruit ziet. Vragen als ‘Slaapt u ook in het stro?’ of ‘Geven de bruine koeien chocolademelk?’ worden regelmatig gesteld aan de boeren. Reden te meer om een bezoek aan een boerderij te organiseren.

Hoe gaat een les in z’n werk?
De educatieboer ontvangt de kinderen op z’n boerderij in Midden-Delfland. Vervolgens worden de opdrachten uitgelegd. Gemiddeld gaat het om zes opdrachten die in circuitvorm worden gevolgd en op maat zijn gemaakt. De opdrachten laten in de praktijk zien wat er vooraf door de leerkracht behandeld is met de leskist. De kinderen gebruiken het boekje ‘Op bezoek bij de boer’ dat ze na de les mee naar huis mogen nemen. Het bezoek duurt ongeveer twee uur.

Wanneer en hoe op bezoek?
De boerderijen liggen verspreid in Midden-Delfland. Vervoer per fiets of auto is het handigst. Per groep is een begeleider verplicht en voorbereiding op school (met evt. een leskist) is noodzakelijk. De bezoeken kunnen – afhankelijk van de boer – plaatsvinden in de maanden september, oktober of in maart en april. Het bezoek aan de boerderij duurt van 9.30 tot 11.30 uur. De voorbereiding van de leskist neemt ongeveer 2 à 3 lessen in beslag.

Scholen uit Midden-Delfland
Scholen uit Maasland, Den Hoorn en Schipluiden kunnen zich aanmelden voor de les in het voorjaar via Joke Rodenburg.

Scholen uit Vlaardingen
Het duuzaamheidscentrum is per 1 jan 2016 komen te vervallen en wij zijn blij dat Vockestaert de organisatie van de lessen heeft overgenomen.
De school kan blijven inschrijven via de oude digitale NME gids.

Meer informatie
Voor meer informatie over het project ‘Stilte naast de Stad’ kunt u contact opnemen met één van de onderstaande natuur- en milieueducatie (NME) centra of met Joke Rodenburg van Vockestaert.

U kunt terecht bij de volgende NME adressen:

Het Westland info@wntweb.nl
De Papaver in Delft: Jack Boogmans
Het Duurzaamheidscentrum in Maassluis: dcm@maassluis.nl
De Harreweg in Schiedam: nme@schiedam.nl
Dienst Stadsbeheer Milieueducatie Den Haag: henke.nienhuis@denhaag.nl

Samenwerking
Het Groenfonds Midden-Delfland zorgt voor financiële ondersteuning van het educatieproject. Zonder hun geen Stilt naast de Stad. Kijk voor meer informatie Groenfonds Midden-Delfland

Boerderij Educatie Platform Nederland
Op 22 september 2016 is het convenant met veertien deelnemers getekend en staan we samen sterker om educatie op de boerderij nog meer op de kaart te krijgen.  Boerderij Educatie Nederland

Hieronder enkele reacties en foto’s van kinderen uit Den Haag:
Voorjaar 2013
Op bezoek bij hoeve Windlust

Voorjaar 2012: kinderen uit Den Haag op bezoek in Midden-Delfland

en-we-noemen-haar-Bella
En we noemen haar: Bella!

 

De eerste reacties van de kinderen:
geweldige hond, op stro balen zitten was gaaf, konijn grappig, slootjes springen gaaf, Greta “melken”, lammetjes knuffelen, leerzaam (hoe je koeien moet melken, hoe vaak ze kauwen op 1 hap), vogels zoeken leuk. Kinderen waren erg moe maar super enthousiast.

voorjaar-2012-slootje-springen
Slootje springen bij de boer

 

De reactie van de leerkracht:
Tram 1 ging prima, kwartiertje lopen (op de terugweg iets langer ). Boer, boerin en opa erg enthousiast en konden goed, begrijpelijk en leuk vertellen.

Ik mag ook mee met groep 8B en heb er nu al zin in.