Basisscholen

Home » Diensten » Educatie » Basisscholen

Basisscholen

Stilte naast de Stad
Wat is er nu mooier om te kijken op een echte boerderij, niet de kinderboerderij maar hier waar de boer en boerin dagelijks bezig zijn om voor de dieren te zorgen en bij te dragen aan de (kringloop)landbouw. Dat kan met de boerderij-educatielessen die speciaal zijn ontwikkeld voor groep 3 t/m 8.

Al eeuwenlang wonen en leven er boeren in Midden-Delfland dat ingeklemd ligt tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Om de kinderen uit de omliggende steden kennis te laten maken met het boerenleven, organiseert de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert in samenwerking met ZuivelNL en de natuur- en milieueducatie centra (NME) of duurzaamheidscentra van Delft, Schiedam, Vlaardingen, Den Haag, Maassluis en het Westland de lessen ‘Stilte naast de Stad’.

Kinderen uit de stad hebben vaak geen idee hoe het leven op de boerderij eruit ziet. Vragen als ‘Slaapt u ook in het stro?’ of ‘Geven de bruine koeien chocolademelk?’ worden regelmatig gesteld aan de boeren. Reden te meer om een bezoek aan een boerderij te organiseren.

Hoe gaat een les in z’n werk?
De educatieboer ontvangt de kinderen op z’n boerderij in Midden-Delfland. Vervolgens worden de opdrachten uitgelegd. Gemiddeld gaat het om zes opdrachten die in circuitvorm worden gevolgd en op maat zijn gemaakt. De opdrachten laten in de praktijk zien wat er vooraf door de leerkracht behandeld is in de klas. De kinderen gebruiken het boekje ‘Op bezoek bij de boer’ dat ze na de les mee naar huis mogen nemen. Het bezoek duurt ongeveer twee uur.

Wanneer en hoe op bezoek?
De boerderijen liggen verspreid in Midden-Delfland. Vervoer per fiets of auto is het handigst. Per groep is een begeleider verplicht en voorbereiding op school (met evt. een leskist) is noodzakelijk. De bezoeken kunnen – afhankelijk van de boer – plaatsvinden in het voorjaar en najaar. Voor een datum daarbuiten kan er altijd overlegd worden. Het bezoek aan de boerderij duurt van 9.30 tot 11.30 uur. De voorbereiding van de leskist (scholen gemeente Midden-Delfland) neemt ongeveer 2 à 3 lessen in beslag.

Informatie voor de scholen
Wij volgen het advies van Boerderij Educatie Nederland zie https://www.boerderijeducatienederland.nl/nieuws/

Midden-Delfland
Scholen uit Maasland, Den Hoorn en Schipluiden kunnen zich aanmelden voor de les in het voorjaar via educatie@vockestaert.nl

Vlaardingen
De organisatie is in handen van Vockestaert na het opheffen van het duurzaamheidscentrum. Inschrijven via de digitale NME gids
Contactpersoon Cynthia Visser educatie@vockestaert.nl

Schiedam
NME centrum de Harreweg Parels van Schiedam
Contactpersoon Rob v.d. Drift info@codegroeneducatie.nl

Maassluis
Duurzaamheidscentrum Maassluis DuurzaamheidscentrumNMEgids Maassluis
Contactpersoon Hans Krämer dcm@maassluis.nl

Delft / Pijnacker / Nootdorp / Delfgauw / Berkel
Duurzaamheidscentrum de Papaver
Contactpersoon Jack Boogmans jack@papaverdelft.nl 

Zoetermeer
Inschrijven via NME gids Zoetermeer

Den Haag
Dienst Stadsbeheer Milieueducatie Den Haag milieueducatie Den Haag
Contactpersoon Henke Nienhuis henke.nienhuis@denhaag.nl

Het Westland
Westlandse Natuur-en Milieueducatie WNTWeb
Contactpersoon Karin Wielsma info@wntweb.nl

Samenwerking
St. Groenfonds Midden-Delfland zorgt voor financiële ondersteuning van het educatieproject. Zonder hen geen Stilte naast de Stad.
Kijk voor meer informatie op Groenfonds Midden-Delfland

Boerderij Educatie Platform Nederland
Op 22 september 2016 is het convenant met veertien deelnemers getekend en staan we samen sterker om educatie op de boerderij nog meer op de kaart te krijgen. Zie Boerderij Educatie Nederland

Hieronder enkele reacties en foto’s van kinderen uit Den Haag:
Voorjaar 2013
Op bezoek bij hoeve Windlust

Voorjaar 2012: kinderen uit Den Haag op bezoek in Midden-Delfland

en-we-noemen-haar-Bella
En we noemen haar: Bella!

 

De eerste reacties van de kinderen:
geweldige hond, op stro balen zitten was gaaf, konijn grappig, slootjes springen gaaf, Greta “melken”, lammetjes knuffelen, leerzaam (hoe je koeien moet melken, hoe vaak ze kauwen op 1 hap), vogels zoeken leuk. Kinderen waren erg moe maar super enthousiast.

voorjaar-2012-slootje-springen
Slootje springen bij de boer

 

De reactie van de leerkracht:
Tram 1 ging prima, kwartiertje lopen (op de terugweg iets langer ). Boer, boerin en opa erg enthousiast en konden goed, begrijpelijk en leuk vertellen.

Ik mag ook mee met groep 8B en heb er nu al zin in.